Путин: Све чешћи страни изрази у руском језику Опширније: http://rs.sputniknews.com/rusija/20150519/2015262.html#ixzz3aetK1AUY

20-05-2015 08:42:13 | | / vostok.rs |


Руски председник Владимир Путин изјавио је да је неопходно да се направи одређена равнотежа у решавању проблема утицаја страних речи на руски језик, истичући да је се страни изрази непотребно и претерано користе.

„Јасно је да глобална правила формирају информациони простор и због свега тога се дешавају промене, зато је у решавању тих проблема потребно успоставити равнотежу, како би се, с једне стране сачувао национални идентитет и традиционалне вредности, а с друге стране избегла изолација од светских процеса“, рекао је Путин на састанку председничког Савета за међунационалне односе и руски језик.

Говорећи о проблему језичке асимилације, Путин је истакао да је по том питању неприхватљива тешка и агресивна политика, јер може да доведе до великих последица.

Руски председник је напомену да руски Устав гарантује право свих народа на очување својих матерњих језика, подсетивши да федералне јединице имају право да своје језике користе у раду државних органа.