Кремљ: Кијев опет крши Мински споразум

19-05-2015 03:47:05 | | / vostok.rs |


Тренутна гранатирања у ДНР, укључујући нападе кијевских снага на доњецки аеродром, у Кремљу оцењују као још један у низу случаја кршења Минског споразума, изјавио је прес-секретар шефа руске државе Дмитриј Песков.

Одговарајући на питање да ли садашња ситуација представља кршење Минског споразума, представник Кремља је подсетио: „Ми смо више пута говорили о кршењима која долазе од стране Украјине и ту не треба ништа додати“. Песков је при томе нагласио да се ситуација на југоистоку Украјине „стално погоршава“.

Према саопштењима власти ДНР, последњих дана јединице украјинских снага безбедности неколико пута су гранатирале рејон из тешког наоружања, укључујући и отварање ватре по доњецком аеродрому.

Заменик начелника штаба Народне војске Доњецке Народне Републике Едуард Басурин назвао је провокацијом ноћно гранатирање стамбених квартова Доњецке од стране украјинских снага безбедности, усмереним на прекид преговора у Минску. Према његовим речима, украјинске снаге настављају са гомилањем тешког наоружања на линији разграничења у Донбасу. Током ноћи украјинске снаге безбедности гранатирале су стамбене квартове Доњецка из артиљеријских оруђа, тенкова и минобацача. Том приликом један цивил је погинуо.

Прошле недеље председник Украјине Петро Порошенко изјавио је да ће аеродром у Доњецку, који се налази под контролом устаника бити враћен. „Не сумњам да ћемо ослободити аеродром, јер је то наша земља. И аеродром ћемо обновити“, рекао је Порошенко.

Ова изјава је изазвала критике не само од учесника минског процеса, већ и Америке.

„Ако председник Порошенко сада жели да отпочне војну операцију, препоручили су му да размисли, пре него што предузме такве активности, јер ће се Мински споразум наћи под озбиљном претњом и ми ћемо бити веома забринути могућим резултатима ових акција“, изјавио је државни секретар САД Џон Кери коментаришући изјаву украјинског лидера.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут