Налазите се на страници > Почетна > Магазин > Култура > У сусрет Видовдану

У сусрет Видовдану

19-05-2015 10:03:59 | | / vostok.rs |

Из Светих Архангела код Призрена


Чувајмо своју традицију, духовност, културу и достојанство - порука је са манифестације ,, У сусрет Видовдану“ одржане у манастиру Св. Архангели код Призрена.

Културна манифестација под називом ,, У сусрет Видовдану“ одржана је у недељу 17. маја у порти манастира Св. Архангели код Призрена. Ову несвакидашњу смотру дечјег фолклора, традиције, младости и лепоте организовали су Дом културе Грачаница, Савез аматера Косова и Метохије и игуман манастира Св. Архангели архимандрит Михајло.

На манифестацији је учествовало преко 600 извођача, претежно деце узраста од 7-15 година. Наступило је 17 културно-уметничких друштава и појединаца са простора Косова и Метохије, између осталих КУД ,, Копаоник“ Лепосавић, КУД,, Метохија“ Гораждевац-Осојане, дечји ансамбл,, Венац“ Грачаница, дечји ансамбл,, Венац“ Лепина, КУД ,,Косовски божур“ Косовска Митровица, КУД,, Цветко Грбић“ Штрпце, КУД ,, Младост“ Готовуша, певачка група ,, Метохијски жубори и Гаврило Кујунџић“ из Велике Хоче, КУД,, Славуј“ Нови Бадовац, хор Призренске Богословије, као и гости етно група ,, Божури Царева града“ из Крушевца. Одржана је и изложба литерарних и ликовних радова косовско - метохијских основношколаца на тему „Видовдан“.

Манифестацији су присуствовали и заменик косовског премијера Бранимир Стојановић и председник општине Грачаница Владета Костић, ректор Призренске богословије у Нишу отац Милутин Тимотијевић, игумани и монаси из оближњих манастира и више стотина љубитеља фолклора и традиције са разних страна.

Манифестацију је отворио игуман Михајло речима:

-Драго ми је да је Господ благоизволео да имамо благослов Божји на овај леп дан, да се окупимо и да овде у Душановој задужбини заједно прославимо Бога, а уједно да се и дружимо, да ви играте и певате. Нека вам Господ узврати двоструко на вашој љубави, пожртвованости и вашем доласку на ово наше место, на ову нашу светињу, манастир Свете Архангеле.

А Бранимир Стојановић се на отварању прво обратио родитељима, а потом и деци рекавши:

-Пре свега желим да се обратим родитељима уз поруку да верују и даље као што су веровали до сада. Преживели смо тешка времена и сада када је лакше, ми морамо да будемо још бољи, још спремнији и да градимо све оно што су неки други срушили. Да верујете, јер можете да сведочите како после великог страдања и ово место и ови храмови поново ничу из пепела да сведоче о нашем вековном постојању на овом простору. Драга дечице, једног ћете дана ви наставити оно што ми данас радимо. Данас својом лепотом и ведрином, осмесима, красите ово место. Радујте се животу, али обавезу коју ми данас носимо да градимо оно што су неки други срушили, једног дана ћете ви преузети, да оставите својој деци да се и она као што се и ви данас радујете радују на овим светим местима и чувају наше постојање које је вековно и које ће сигурно за још много векова овде постојати.

Ово је 15 за редом дечја смотра фолклора која се одржава од 2000.године. Првих десет је било одржано у Зубином потоку до 2010.године, а потом је Савез аматера Косова и Метохије донео одлуку да манифестација буде и на другим локалитетима широм Косова и Метохије како би деца могла да упознају све крајеве Косова и Метохије, да обиђу српске светиње и увеселе њихове порте, да се упознају са својим вршњацима и духовно се на најбољи начин едукују. По речима једног од организатора, Ђорђа Лакушића, председника Савеза аматера Косова и Метохије, у условима ограничене слободе кретања и високог ризика када су у питању деца, важно је да се на један достојанствен начин са пуно поноса окупе деца из свих крајева Косова и Метохије и да се места окупљања ,,зачине ведрином, музиком, надом и поруком да чувамо своју традицију, духовност, културу и достојанство“. Он је послао свету поруку са ове манифестације из Архангела:

Порука коју данас шаљемо свету је јасна да су ово прадедовска огњишта. Деца знају шта је дедовина, знају шта је чување и неговање своје културе. Ми едукујемо децу да воле своју културу, да чувају своју духовност, да се што ближе и боље хомогенизују, а не упућујемо их да мрзе друге културе. Наша је порука да будемо јединствени, да будемо јачи, да будемо сложнији, одлучнији и да се сутра појави потреба на било ком делу Косова и Метохије да треба радити овакве врсте програма, ту смо и сви су у обавези да се одазову.

Радост је блистала на лицима свих учесника манифестације, али и на лицима свих људи који су дошли са разних страна да их бодре својим аплаузима, али и да се диве младости, лепоти, шаренилу народне ношње и дивним звуцима изворне народне музике чији су се величанствени акорди преко Шар планине и Бистрице ширили не само Призреном већ и свим просторима Косова и Метохије.

Свим учесницима манифестације су додељене дипломе и пехари, а литерарни и ликовни радови су остали на дар Светим Архангелима. Манифестација је завршена песмама ,,Коло се вије крај манастира“ и ,,Видовдан“ уз које се развило коло широм манастирске порте и обгрлило зидине цркве Св. Архангела, осветивши их песмом и жељом да се ускоро цео манастирски комплекс обнови, а оваква окупљања буду што чешћа.