Покренут програм за решавање дугова српске привреде

18-05-2015 05:07:44 | | / vostok.rs |


Министар привреде Жељко Сертић и министар правде Никола Селаковић потписали су са представницима Међународне финансијске корпорације и Привредне коморе Србије Меморандум којим је покренут Програм за решавање питања дугова.

Циљ програма је смањење несолвентности и подстицање кредитирања привреде, као и јачање капацитета стечајних управника.

Меморандум је у име ИФЦ-а потписао регионални менаџер Томас Лубек, који је упозорио да Србија има висок проценат проблематичних кредита, али да није једина у региону, у којем удео ненаплативих кредита износи око 20 одсто, преноси Танјуг.

Према подацима ИФЦ-а, до краја 2014. године удео ненаплативих кредита у портфолију србских банака достигао је 23 процента, што представља раст у односу на 2010. годину, кад је износио 16,7 одсто.

Сертић је указао да добровољно финансијско реструктурирање и стечајеви у Србији иду веома споро због компликоване процедуре и казао да држава припрема измене закона о добровољном финансијском реструктурирању и стечају.

„Веома су компликоване и дуге процедуре и за већину учесника у том процесу нема обавезујућих форми за рокове, трајање процедура, завршетак тих послова“, рекао је Сертић.

Он је додао да је циљ државе да у наредном периоду заинтересује банке да уђу у процесе добровољног, односно вансудског решавања дугова, с обзиром на то да је у претходном периоду било заинтересованих за тај правни инструмент, али да су банке то избегавале.

Говорећи о стечајевима, Сертић је рекао да је циљ да се они убрзају, а не да трају понекад и недопустиво дуго и казао да ће измене Закона о стечају бити припремљене за јавну расправу у договору са Светском банком и ММФ-ом.

„Ми ћемо наћи најбоље решење за садашње економско стање, као и најбоље решење у интересу државе“, рекао је Сертић.

Истакао је да проблем несолвентности српске привреде није проблем од јуче, али да се са њим данас суочавамо и да је то озбиљан проблем који успорава опоравак економије и напоре за јачање приватног сектора.