Иран: Цена нафте 80 долара до краја 2016. Опширније: http://rs.sputniknews.com/ekonomija/20150518/1990993.html#ixzz3aVBfyC00

18-05-2015 04:52:09 | | / vostok.rs |


Иран очекује да ће повратити извоз нафте од 2,5 милиона барела дневно, на ниво пре санкција када јој се у наредна три месеца, у складу са договором са великим силама, укине нафтни ембарго, рекао је заменик министра за нафту Рокнедин Џавади.

„Надамо се да можемо да вратимо извоз на ниво који смо имали пре санкција“, рекао је Џавади који је и генерални директор Националне иранске нафтне компаније.

Џавади је рекао да очекује да ће цена нафте порасти на око 80 долара по барелу до краја 2016. године, додајући да би Иран могао да повећа извоз нафте у Азију.

Упитан да ли ће на предстојећем састанку чланица Организације земаља извозница нафте (ОПЕК) бити донета одлука о смањењу прпоизводње нафте, Џавади је рекао да мисли да неће доћи до тога.

Иран и Групе П5+1 светских сила (Велике Британије, Кине, Француске, Русије и Сједињених Америчких Држава плус Немачка) почетком априла постигле су договор о будућности нуклеарног програма Техерана.

У складу са политичким договором, Иран је пристао да се ограничи њен програм обогаћивања уранијума и његових залиха, док су се светске силе сложиле за постепено укидање санкција тој земљи.

Санкције које су наметнуте Ирану преполовиле су њен извоз нафте од 2012. до за око милион барела дневно, углавном у Азији.