Дошло је време за нове договоре са Европом

18-05-2015 09:51:59 | | / vostok.rs |


Дошло је време да се oдноси између Русије и Француске праве на новим основама, написао је председник руске Државне думе Сергеј Наришкин у ауторском чланку у листу „Росијскаја газета“.

„Русија је природни савезник свих европских земаља и током међупарламентарних консултација заједно ћемо тражити стабилнију основу за нашу даљу сарадњу. Само враћање на старе, да кажем отворено, непоуздане позиције било би несмотрено. Ово није прво за последње столеће „захлађење" у Европи, а отопљење у одређеним питањима не постоји“, навео је Наришкин на страницама листа.

Према његовим речима, ако резултат преговора о новом интеграционом процесу не буду тврде гаранције равноправног односа према Русији — ми „нећемо никога убеђивати".

„Да, последице грубе антируске политике, дириговане са друге стране океана, као и међусобна нагомилана питање — неће нестати и дуго ће сметати нормалном дијалогу, без обзира на неке позитивне сигнале који сада долазе са запада. Ипак, ступили су на снагу и други отрежњујући фактори, као што је штета од увођења санкција за саме земље ЕУ“, навео је он.

Према речима Наришкина, „притисци Брисела" су застарели и Европа треба да тражи нове могућности зближавања са Русијом.

Председник Државне думе сматра да је вештачки створена украјинска криза део старог плана САД.

„У то сада више нема сумње. Читава њихова санкциона епопеја и игра на распиривање разлика има још један циљ. Покушавајући да истисну Русију са њеног традиционалног, трговинско-економског простора, Сједињене Државе се надају да заузму наше место", закључио је Наришкин.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут