Армија робота гради фамозну Гуглову зграду

17-05-2015 12:51:01 | | / vostok.rs |


Технолошки гигант Гугл не престаје да нас задивљује својим фантастичним плановима за будућност. Упоредо са невероватним растом компаније, појавила се и потреба за новом управном зградом будућности, за чију изградњу ће се користити ни мање ни више него — роботи.

Није први пут да се идеја о роботима користи у плановима за изградњу архитектонских објеката. Многи су имали прилику да читају о плановима изградње Шимицу пирамиде, пловног објекта који би на себи имао више од 30 спратова. Наиме, идеја те грађевине била је да може да понуди људима кретање возилима кроз скелет (огромне цеви) пирамиде, а чворови или спојеви би били станице превозног средства.


Шимицу пирамидa, aмбициозни архитектонски пројекат који је требало да се налази у Токијском заливу


Идеја је била да у тој згради живи милион људи, који би били заштићени од јаких ветрова, земљотреса и цунамија.

Нажалост, читава грађевина би била превише тешка да би се одржала на површини мора, а ултралаке и суперјаке наноцеви које би смањиле тежину структуре још увек не постоје. Међутим, чим би се те препреке превазишле, роботи би истог тренутка почели да склапају ту масивну водену конструкцију.

Гугл, са друге стране, није толико мегаломански расположен, макар не за сада. Идеја овог технолошког гиганта јесте да изгради грађевину у Силиконској долини, у којој би могло да ради чак 20.000 људи. Иако Гуглова зграда неће баш плутати на води, пројекти нису ништа мање импресивни.

За почетак, зграда уопште неће имати кров. Уместо бетонских плоча биће коришћени гигантски стаклени панели који ће се качити на челичну констркуцију. Стакло ће омогућити да током дана зграда у потпуности користи природно осветљење. Такође, зграда ће имати уграђену опрему за контролу климатских услова.



Поред тога, зграда неће имати ниједан степеник, већ ће бити постављене рампе за лако прелажење са нивоа на ниво. Већина подова ће бити прекривена травнатом површином, тако да ће се зграда јако мало разликовати од природе која је окружује. Оно што је још фасцинантније јесте да зграда неће имати ни канцеларије за своје запослене ни преградне зидове.

Ту на сцену наступају роботи. Наиме, стаклени панели моћи ће да се померају, склапају и уклањају према потреби, а за то ће бити задужени хибридни роботи-кранови које Гугл из милоште назива „кработима“.

Дакле, роботи неће бити коришћени само у изградњи зграде, већ ће имати стално запослење.

У извештајима Гугла наводи се да је та компанија истражила разне варијанте производње лаких стаклених конструкција које би омогућиле роботима да у што краћем року промене ентеријер зграде.

Ти кработи ће бити налик роботима који су тумарали дворанама свемирског брода „Аксиом“ из познатог цртаног филма WallE, само што ће уместо чизбургера и сока моћи да за веома кратко време сачине комплетну канцеларију са радним столом и компјутером.

Поједини стручњаци критиковали су потребу за толиком стакленом конструкцијом, имајући у виду да Силиконска долина већ има савршене временске услове. Са друге стране, запитајте се ко би прао све те силне прозоре?

Неки стручњаци су довели у питање и саму логистику кретања тих „кработа“ по згради, имајући у виду да једну од највећих препрека чини управо спровођење електричне инсталације у згради у којој би се стално мењала структура зидова. Бежична струја, попут оне о којој је говорио Никола Тесла, било би једно од могућих решења за то, међутим и даље би остало нерешено питање водоводних и канализационих цеви.

Све у свему, ове препреке су мање важне када имате џепове толико дубоке као што то има Гугл.