Русија отворила нови прелаз на граници са Украјином Опширније: http://rs.sputniknews.com/rusija/20150517/1970097.html#ixzz3aOJKWhOy

17-05-2015 12:38:55 | | / vostok.rs |


Отварање граничног прелаза Грајворон на граници између Русије и Украјине представља корак ка мирном заједничком животу грађана двеју земаља, изјавио је потпредседник руске Владе Дмитриј Рогозин.

„Разумемо да колоне аутобуса и људи данас нису онакве какве би требало да буду, с обзиром на ситуацију која је настала пре годину дана“, рекао је Рогозин на церемонији отварања аутомобилског пункта Грајворон на руско-украјинској граници.

„Ово је посао који има велику перспективу за Русију и Украјину као добре суседе. Данас градимо оно што ће бити добро у будућности. Али и данас је важно контролисати робу која прелази границу“, навео је руски вицепремијер.

Раније је прес-служба Белгородске царине саопштила да је ситуација у Украјини проузроковала смањење протока робе и људи на том граничном прелазу.

„Данашња ситуација у Украјини изазвала је промене на прелазним пунктовима на руско-украјинској граници. Тренутно највећи број грађана који је прелазе долази из Украјине, смањио се проток робе и терета“, навели су у прес-служби.

Како је саопштио у интервјуу за РИА Новости шеф Руске границе Константин Бусигин, прелазни пункт Грајворон на државној граници Руске Федерације и Белгородске области има капацитет од 500 аутомобила дневно: 300 путничких возила, 150 камиона и 50 аутобуса. Почео је да ради 14. априла, али је свечано отварање уприличено 16. маја. На свечаност су позвани и представници украјинских власти, који на позив нису одговорили.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут