Русија: План за дестабилизацију БЈР Македоније покренут споља

16-05-2015 05:30:38 | | / vostok.rs |


Руско Министарство иностраних послова сматра да је хапшење црногорског држављанина у Македонији доказ страног мешања у унутрашње послове ове државе.

„Информација објављена у србским медијима о хапшењу Црногорца који је пружао подршку косовско-албанским ектремистима у Македонији јесте убедљив доказ планова за дестабилизацију унутарполитичке ситуације у тој земљи. Планова који су покренути споља“, каже се у саопштењу Министарства иностраних послова Русије.

Према мишљењу руског спољнополитичког ресора, ова информација јесте убедљив доказ покушаја гурања Македоније у пакао „обојене револуције“.

„То је истовремено и доказ да западни организатори оваквих сценарија-катастрофа преферирају да остварују то туђим рукама, користећи у Украјини, а сада и у Македонији, држављне управо оних земаља које су, као што је то учинила Црна Гора, прихватилe мамац НАТО-а“, пише у саопштењу.

Руско Министарство упозорава да је сада „и више него очигледна опасност од провоцирања хаоса и распламсавања жаришта супростављања, сада и на Балкану, регији која се још није опоравила од крвопролића 1990-их година“.

САД и НАТО поново подржавају терористе као 1999?

Пре извођења терористичког акта у Куманову, из правца Косова границу је прешао велики број дорбо наоружаних терориста. Према оперативним подацима, број терориста који је са Косова ушао у Македонију долази и до стотину.

Питање које се поставља је то, како је добро наоружаној групи терориста, величине чете, успело да пређу границуса Македонијом, иако границу чувају амерички војници (КФОР), односно НАТО.

НАТО се није чак ни огласио на ово питање, а камоли дао званично саопштење. Једино је шеф НАТО-а, Столтенберг, саопштио да је "дошло до сукоба наоружане групе и македонске полиције, те да је нажалост
неколико живота изгубљено".

Још једно од питања када је реч терористичком акту у Куманову, јесте и питање одакле терористичка ОВК на простору Косова и Метогхије 2015. године, кад је још 1999. године, потписивањем војно-техничког споразума између СРЈ и НАТО-а, после агресије, једна од главних ставки уговора била управо расформирање ОВК.

Не може, а да се не изведе закључак да терористи ОВК присно сарађују са НАТО снагама.

Мирослав Лазански је у изјави Срни нагласио да је јасно да Албанци са Косова и у Македонији „не би кренули у једну такву врсту авантуре, да са толиким бројем људи нападну полицијску станицу и објекте у Куманову без дозволе својих спонзора из иностранства“.

Он је оценио да је „у свему томе веома опасно што се у том контексту спомиње и БиХ“

„Зна се коме би одговарало проширење оваквих терористичких аката у БиХ. Они би били директно уперени против Бањалуке, против Републике Српске. Надам се да су структуре власти у Републици Србској свесне тога и да предузимају одређене мере, али да потенцијална опасност постоји – постоји“, поручио је Лазански.

Према његовим речима, напад у Македонији није изолована одлука нити терориста из ОВК, нити групе њих, него је „урађено тачно у складу са оним што је спонзор наредио, односно што су одређени центри моћи на Западу захтевали од Албанаца са Косова, јер већина која је ушла на територију Македоније, је дошла са Косова“.

Лазански је у изјави Срни оценио да су они одрадили задатак по налогу својих спонзора, а задатак је био дестабилизација у Македонији због предвиђеног гасовода „Турски ток“, који би ишао из Русије, преко Турске, Грчке, Македоније и Србије према Мађарској и Аустрији, о чему је Правда већ писала.

„Ово је поука и порука свима у региону на простору југоисточног Балкана, да су Албанци тај фактор помоћу којега Американци контролишу ситуацију, да ли у овом или у оном правцу, како им одговара. Ако им одговара да заоштре ситуацију, онда ће Албанци да врше такве акте, а ако им не одговара, онда ће бити мирни“, закључио је Лазански.
ТУРСКИ ТОК

– Македонија је најслабија карика тзв. „Турског тока“ који треба да иде преко Русије, Турске, Грчке, Македоније, Србије и Мађарске. Ту га је најлакше пресећи. Турци ће дати, Ципрас ће вероватно дати, Србија ће дати јер ће више зарадити од те трасе него да је ишао кроз Бугарску, Орбан ће дати и ето ти руског гаса у Аустрији. Како то пресећи? Најлакше је заљуљати Македонију – објаснио је Лазански.

Он је рекао да не види ни један други разлог за нову албанску побуну у Македонији имајући у виду да по Охридском споразуму они имају сва права а да се њихови представници налазе чак и на челу безбедоносних служби Македоније.

„Турски ток“ је замишљен као алтернатива „Јужном току“ чију је изградњу под притиском ЕУ и САД, зауставила Бугарска.