Песков: Француска да испоручи мистрале или да плати одштету Опширније: http://rs.sputniknews.com/rusija/20150516/1947338.html#ixzz3aILfdjx4

16-05-2015 12:10:36 | | / vostok.rs |


Портпарол руског преседника Владимир Песков рекао је новинарима да је на Француској да испоручи бродове Русији или да понуди одштету. Посебно је додао да та ствар неће створити никакве проблеме у међусобним односима.

Руски економски дневник „Комерсант“ објавио је да је Француска понудила Русији рефундацију у износу од 785 милиона евра, док Русија тражи приближно 1,2 милијарде. Коментаришући тај напис, Песков данас није желео да говори о цифри коју Русија потражује од Француске.

Француска, која је прошле године, због сукоба у Украјини, „до даљњег“ суспендовала испоруку бродова Русији, још увек није издала никакво саопштење о поништавању уговора.

Носач хеликоптера типа „мистрал“ је део уговора у вредности од 1,2 милијарде евра, што би била и највећа продаја оружја из неке чланице НАТО-а Русији. Руски председник Владимир Путин рекао је да Русија очекује да јој Француска врати новац за два „мистрала“, ако они не буду испоручени.

Према уговору из јуна 2011. године, Француска је Русији требало да испоручи носач хеликоптера „Владивосток“ у новембру 2014, и исти такав „Севастопољ“ у октобру 2015.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут