Путин или Обама — ко стиче, а ко губи пријатеље Опширније: http://rs.sputniknews.com/vesti/20150515/1941500.html#ixzz3aIE3hYhF

16-05-2015 11:40:08 | | / vostok.rs |


Док се председник САД Барак Обама бори са члановима конгреса и губи пријатеље по читавом свету, председник Русије Владимир Путин реализује прави „заокрет према Истоку“ и добија све више и више пријатеља, написао је Бени Анви у својој колумни у „Њујорк посту“.

Он указује на недостатак практичних резултата рада америчке дипломатије усмерене на ограничавање утицаја Русије у свету и страха од успешног приближавања Русије и Кине.

Као повод за чланак послужила је недавна посета државног секретара Џона Керија Сочију.

„Кери је говорио да ће зауставити продају система С-300 Ирану, док су руски чиновници изјавили да он није чак ни покренуо ову тему“, негодује Анви.

Новинар подсећа да је Русија, у време сусрета са америчким државним секретаром, одржала и заједничке војне вежбе са Кином у Средоземном мору.

Штавише, за разлику од већине западних колега, кинески лидер Си Ђинпинг је допутовао у Москву на Параду победе, током које се „веома удобно сместио поред Владимира Путина“.

На крају чланка, Бени Анви изражава сумњу у то да ће XXI век постати „нови амерички век“.

„Хајде да се надамо да то ипак неће бити руско-кинески век“, изразио је забринутост новинар.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут