Порошенко никада није намеравао да испуни Мински споразум Опширније: http://rs.sputniknews.com/svet/20150515/1928094.html#ixzz3aI1cXTRS

16-05-2015 10:51:00 | | / vostok.rs |


Кијевске власти никада нису намеравале да испуне услове споразума потписаног у Минску, у вези са решавањем сукоба у Донбасу, изјавио је у интервјуу за Спутњик политиколог Игор Шишкин. Према његовом мишљењу, председник Украјине Петро Порошенко био је принуђен на такав корак, јер се нашао у безизлазној ситуацији.

„Порошенко је потписао Мински споразум јер је ситуација била апсолутно безизлазна. Украјинска армија је претрпела страшан пораз, сећамо се дебаљцевског пакла“, навео је политиколог. „Порошенко није могао да не потпише Мински споразум. Он се дуго противио томе, тражио другачије формулације, али није имао куд. Ипак, никада није намеравао да испуни услове тог споразума, нити намерава“, сматра политиколог.

Чињеница да су западни медији почели Петру Порошенку да постављају „неугодна“ питања, према мишљењу Шишкина, говори о томе да у Европи расте разочарење у украјинског председника. Раније је током интервјуа немачком телевизијском каналу ЗДФ водитељ емисије подсетио Порошенка о његовим речима по повратку с аеродрома у Доњецку и навео да честе националистичке изјаве украјинског председника „доливају уље на ватру“.

„Запад је поставио Порошенка, Запад је поставио тај режим и не намерава да одустане од њега. Друга је ствар што сада Европа — и Немачка и Француска — има интерес да прекине активну фазу сукоба“, сматра политиколог.

Истовремено, Запад не намерава да одустане од свог основног циља — да одвоји Украјину од Русије. Европа тежи да замрзне сукоб у Донбасу, како би од тога имала корист, а не штету, указује Шишкин.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут