Украјина купује од ЕУ минимум 50 одсто гаса Опширније: http://rs.sputniknews.com/ekonomija/20150515/1925248.html#ixzz3aEZnOPDd

15-05-2015 08:41:12 | | / vostok.rs |


Влада Украјине донела је одлуку да најмање 50 одсто гаса купује од Европске уније, изјавио је у петак премијер Арсениј Јацењук.

„Влада је донела следећу одлуку: минимални баланс гаса је 50:50. Минимум који ћемо куповати од Европске уније јесте 50 одсто гаса“, изјавио је Јацењук у Врховној ради.

Према његовим речима, Украјина сада купује гас од пет европских компанија. „Надамо се да ће обим куповине гаса и цена европског гаса бити конкурентнији него данас“, додао је Јацењук.

Крајем октобра Русија и Украјина су уз посредство Европске комисије усвојиле зимски гасни пакет, који је истекао 31. марта. Према том пакету, Русија је испоручивала гас Украјини по нижој цени, под условом да плати аванс и да делимично плати дуг „Нафтогаса“ који се мери милијардама.

„Гаспром“ и „Нафтогас“ су 1. априла потписали додатни споразум о испорукама гаса Украјини у другом кварталу. Цена руског гаса за Украјину у другом кварталу уз попуст јесте 247,18 долара за хиљаду кубних метара.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут