Лавров Николићу: Путин ће Вас увек радо видети у Москви

15-05-2015 07:29:40 | | / vostok.rs |


Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров захвалио је председнику Србије Томиславу Николићу на гостопримству и додао да високо цени његово, као и учешће Војске Србије на Паради победе у Москви.

„Председник Русије Владимир Путин ће Вас увек радо видети у Москви“, поручио је Лавров Николићу.

Он је додао да су везе Србије и Русије доста добре и да Русија веома цени допринос Србије јачању веза двеју држава.

Говорећи о привредној сарадњи, Лавров је истакао да робна размена између Русије и Србије расте, а да се извоз пољопривредних производа из Србије у Русију драстично повећао.

„Улагања Русије у Србију су већ достигла четири милијарде долара“, рекао је Лавров.

Говорећи о спољној политици, Лавров је рекао да Русија и Србија усаглашавају акције и размењују мишљења о проблемима на међународном плану.

Шеф руске дипломатије рекао је и да је председница горњег дома руског парламента Валентина Матвијенко рекла да је била веома задовољна посетом Србији.

Николић: Не ценимо пријатељство по обиму економије

„Добродошли у државу која са Русијом више од 200 година има изванредне односе, везује своју судбину за судбину Русије, има своје успоне и падове, који прате успоне и падове Русије“, рекао је председник Србије Томислав Николић на почетку разговора са Сергејем Лавровом, министром иностраних послова Руске Федрације.

Николић је додао да је Србија последњих неколико година обележила много јубилеја, да се сви тичу борби за ослобођење, за своју држау, за престанак ропства, и да су сви јубилеји везани за подршку Русије.

„Нажалост, није дошло до реализације ’Јужног тока‘, очекујемо да на неки други начин, неком другом трасом, руски гас стигне у Србију, зато што и ми страхујемо шта ће бити 2018, када престане испорука гаса кроз Украјину“, рекао је председник Николић свом госту.

Председник Николић је посебно истакао да, како некада, тако и данас, апсолутно цени јасан и чврст став и подршку Русије суверенитету и територијалном интегритету Србије и њеној борби за очување Косова у свом саставу.

Балкан је, констатовао је србски председник, после неколико година у којима се Србија трудила да буде оаза мира, поново враћен неколико година уназад. Све то је, додао је Николић, последица проглашења такозване независне државе Косово, и њене жеље, као и жеље Албаније, да се од тога створи једна велика албанска држава.

„Желим вам да Ваш долазак охрабри и вашу и нашу привреду, да појачамо и економске везе. Мада, Србија пријатељство не цени према обиму економских веза, али је добро кад са пријатељима имате и јаче економске везе“, закључио је Николић.