Односи Србије и Русије нису предмет трговине

15-05-2015 12:39:14 | | / vostok.rs |


Русија високо цени ниво односа који има са Србијом, поручио у Београду шеф Руске дипломатије Сергеј Лавров. Његов колега Ивица Дачић рекао је да односи Србије и Русије нису предмет никакве трговине са трећим државама или организацијама, да су стабилни, пријатељски и братски. Председник Николић састао се са Лавровим.

Дачић је на заједничкој конференцији са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровим рекао да односи две земље далеко превазилазе дневно политичке теме. "Између наших земаља нема спорних питања. Захвални смо Русији на подршци око Косова", рекао је Дачић.



Додао је да се често чују идеје, укључујући и Брисел као да је Србија "између две ватре" или да "седи на две столице".

"Ми нашу политику не можемо да кријемо. Имамо јавно изречене одлуке. Србија има свој полтиички циљ да буде чланица ЕУ, али то не значи да треба да прекине однос са пријатељским земљам, а ту пре свега мислим на Русију", рекао је Дачић.

Како је додао, Србија жели да у што више области развија односе и сарадњу са Русијом.

Лавров је рекао да Русија високо цени ниво односа који има са Србијом.

"Министар Дачић управо је изнео ставове Србије. Нема много земљама у Европи које имају такав став. Многе имају став или... или. Став Србије је оригиналано европски", рекао је Лавров.

Према оцени Лаврова, билатерални односи на свим нивоима између две државе су веома добри.

Посебно је истакао присуство Томислава Николића на Паради 9. маја у Москви, као и одлуку Србије да пошаље своје војнике на ту манифестацију.

И Дачић и Лавров су позитивно оценили трговинско-економске односе Србије и Русије истакавши да има још доста простора за њихово унапређење, а посебно су разговарали о енергетици.

У том контексту Лавров је рекао да је руска страна потврдила спремност за сарадњу на том плану и за испоруку гаса Србија, док је Дачић нагласио да Европи није довољан само северни ток, већ да је неопходно да постоји и неки јужни ма како се он звао и да се не сме дозволтии да овај део Европе у том остане слепо црево.

Лавров се састао и са председником Томиславом Николићем. "Добродошли у државу која са Русијом више од 200 годима има изванредне односе, у државу која своју судбину везује за судбину Русије", поручио је председник.

Николић се захвалио Русији на подршци у вези са Косовом.

Председник се нада да ће економска сарадња наставити да иде узлазном линијом.

"Није дошло до реализације Јужног тока, али очекујемо да руски гас неким другим путем стигне у Србију", рекао је Николић, који је честитао на успешно организованој војној паради.

Лавров је председнику Николићу пренео поздраве руског председника Владимира Путина.

Лавров је рекао да се драстично повећао извоз из Србије за Русију и нагласио да је сарадња две земље у вези са међународним темама веома конструктивна.

Лавров је претходно положио венце на Гробље ослободилаца Београда и на споменик Црвеноармејцу поводом обележавања 70. година победе над фашизмом.

Поред Лаврова венац је положио и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, преноси Танјуг.

Приликом церемоније полагања венаца оркестар и гардисти учесници параде у Москви одсвирали су руску и српску химну, као и песму "Тамо далеко".

Лавров ће током дана разговарати и са премијером Александром Вучићем.