Маракана најтоплија тачка Европе, Звезда чека усијање против Черномореца

08-08-2013 01:12:52 | | БЛИЦ/ mojenovosti.com |

У четвртак је у Београду у 7 часова измерена температура од 27 степени, па је престоница Србије у то време била најтоплији град у Европи. Два сата касније, у Београду је било вруће на 30 степени, а фудбалери и навијачи Црвене звезде надају се да ће усијања бити на Маракани у 20:30, када почиње реванш меч трећег кола квалификација за Лигу Европе против украјинског Черномореца. У првом мечу Звезду је дочекала хладна вода Црног мора и пораз од 3:1, па им преостаје да се уздају у атмосферу на домаћем терену, и подршку преко 40.000 људи.

У среду је до поднева продато преко 20.000 улазница, распродате су све карте за исток, остало је још мало за север и запад, и на дан утакмице у продају је пуштен додатни контигент карата за јужну трибину.

Судећи по интересовању, навијачи су спремни да помогну клубу да превазиђе заостатак од два гола, и покуша да се домогне последње рунде квалификација за Лигу Европе.
Украјинци су у потпуности искористили предност домаћег терена, неуиграност и младост штоперског тандема Лазић - Крнета, али и неопрезан фаул Марка Вешовића, који је скривио пенал за коначних 3:1 у Одеси.
Пре само четири године, на Маракани је елиминисан Динамо Тбилиси после пораза од 2:0, иако је Звезда срљала ка агонији већ од трећег минута захваљујући аутоголу Дејана Лекића. Он је потом три лопте сместио у мрежу ривала и искупио се за кикс, а Звезда је са коначних 5:2 превазишла заостатак и прошла у наредну рунду.
У Црвеној звезди је најреалније надати се сличном сценарију, јер је тешко веровати да неуиграна одбрана може свих 90 минута да истрпи притисак Гаја, Ријере и брзоногог Ђа Ђеђеа, а тим да "пикира" напад на 2:0.
Свестан је опасности од водеће тројке Черномореца тренер Црвене звезде Славиша Стојановић, који је подсетио да треба пазити на полуконтре, а у односу на први меч, попоравити агресивност и пресинг после изгубљене лопте.
Много се очекује и од Милоша Нинковића, који има дугогодишње искуство играња у Украјини. Он је дрес кијевског Динама заменио Звездиним, и најавио је да Звезда мора да одигра цео меч као друго полувреме у Одеси.
У прошлости је Звезда неколико пута успевала да надокнади тежак пораз из првог меча. Давне 1970. године Ујпешт Дожа је победила са 2:0, а црвено-бели су у реваншу на Маракани славили са 4:0. Из скорије прошлости, у сезони 1996/97, Кајзерслаутерн је у Немачкој славио са 1:0, а Звезда у реваншу после продужетака са убедљивих 4:0.
У претходне две сезоне, црвено-бели су такмичење у Европи завршавали када су гостовали у реваншу. После пораза од Рена пре две године на Маракани са 2:1, претрпљен је дебакл у Француској од 4:0, а прошле сезоне је Звезда опет морала да иде у земљу "галских" петлова.
После меча без голова на Маракани, у реваншу је минут делио Звезду од групне фазе Лиге Европе, али је кикс Бајковића и Максимовића за скривљен пенал одвео Бордо даље. Зато се на Маракани уздају у публику, и прилику да на свом терену одлучују о својој судбини.