Долазак Лаврова позитиван сигнал

15-05-2015 09:30:10 | | / vostok.rs |


Много је чињеница које чине оквир за посету шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова Београду, од Турског тока, преко Куманова, до Вучићевог одласка код Бајдена у Вашингтон следећег месеца, али све је то у сенци велике параде, одржане 9. маја у Москви, која је покренула велику геополитичку трку у свету, оцењује новинар и аналитичар Слободан Рељић.

„Србија је земља која има политичку елиту која је неприкривено прозападна, али с друге стране Србија је земља у којој је три четвртине народа отворено усмерено на Русију, и то у сваком погледу — суштински, историјски, дубински, емотивно", каже Рељић.

Ова посета је, према његовим речима, значајна за Русију, али има свој значај у Србији зато што она на један посредан начин приземљује те неутемељене прозападне амбиције, које наводно немају алтернативу

Према његовој оцени, догађаји који су уследили након Параде победе 9. маја у Москви, а пре свега накнадне посете немачке канцеларке Ангеле Меркел (10. маја) и америчког државног секретара Џона Керија (12. маја) Русији, довели до убрзане промене геополитичких односа у свету.

„Важно је што Србија постоји у том контексту. И то би била озбиљна шанса за Србију, када би овде постојала нека озбиљније утемељена политика. Међутим, бојим се да ми улазимо само у још већи ризик компликовања те ситуације. Мислим да је ова посета нешто што ће, не мислим дугорочно, али у наредних неколико месеци сигурно, посредно утицати на многе догађаје у Србији", оцењује Рељић.

Саговорник Спутњика наглашава да Русија у овом тренутку постаје централни геополитички играч у свету, због чега посета руског шефа дипломатије Београду представља важан сигнал за Србију.