Реконструкција панчевачке пруге бржа од плана

12-05-2015 04:48:17 | | / vostok.rs |


Директор „Руских железница“ Владимир Јакуњин и министарка саобраћаја и грађевине Србије Зорана Михајловић обишли су данас радове на другом железничком колосеку пруге Београд — Панчево. Реконструкција се, како је речено, одвија брже од планиране динамике.

Јакуњин је рекао да је реконструкција ове деонице јако битна за српске железнице и да модернизација пруге има и шире економско значење.

Институт ЦИП већ је добио аванс од 10 милиона евра за следеће пројекте, а бетонски прагови који се користе за реконструкцију деонице производе се у Србији и већ се извозе у Бугарску и Пољску.

Зорана Михајловић је рекла да се руски кредит од прошле године интензивно користи, да је то велика ствар и да се нада да ће деоница бити завршена пре рока.

„Оно што је важније јесте то што Србија после 20 година коначно улаже у своју инфраструктуру и жели да изгради железницу која је технолошки модерна и која ће омогућити кретање великим брзинама“, рекла је Михајловићева.

Модернизација пруге Панчевачки мост — Панчево главна један је од пет пројеката модернизације инфраструктуре који ће се финансирати из руског извозног државног кредита укупне вредности од 800 милиона долара. Реконструкција овог колосека почела је на данашњи дан пре годину дана, а Влада Србије учествује са 15 одсто средстава.

Уговор су потписале 2013. године „Железнице Србије“ и „РЖД Интернешнел“ (Компанија Руске државне железнице која послује у иностранству). Уговор обухвата пет пројеката модернизације инфраструктуре и возних средстава србских железница.

Ово је највећи инвестициони пројекат Железница Србије у протеклих неколико деценија.