Дан Војске Републике Српске

11-05-2015 10:37:09 | | / vostok.rs |


У Бањалуци и другим градовима широм Републике Српске се обележава Дан војске Републике Српске. На свечаности у касарни Козара у Бањалуци ће бити извршено постројавање 3. пешадијског Република Србска пука. Свечаности ће присуствовати војни аташеи из многих земаља, бивши официри и војници ВРС, руководиоци Републике Српске, те многе друге званице.

Ретроспектива стварања ВРС

Председништво СФРЈ, 8. маја 1992. године, доноси одлуку са се преостали делови ЈНА повуку са простора бивше БиХ до 19. маја, иако је раније договорено да остану и наредних пет година - до 1997. године и да једнако штите сва три народа док се не донесу политичка решења. Након отцепљења Словеније, Хрватске и Македоније, муслиманксо-хрватско руководство у бившој БиХ је одустало од тражења мирног решења за живот у заједничкој држави и одлучило се, супротно вољи србског народа, за независност по сваку цену. Имајући у виду сва ова збивања, а са циљем да се заштити србски народ на просторима бише БиХ, Народна Скупштина Српске Републике БиХ, 12. маја 1992. године доноси историјску и једину исправну одлуку, о формирању Војске Републике Српске. Кроз оружане снаге ВРС је прошло око 210.000 бораца, а животе за Републику Српску је дало 23.184 борца. Војска Републике Српске је званично укинута 2006. године од стране политичара из Републике Српске.

ВРС је била трећа по реду формирана војска на простору бивше БиХ. Војска Републике Српске се је морала преко ноћи формирати. До краја августа 1992. године ВРС је нарасла у респектабилну војну силу, организовану у седам корпуса, 81 јединицу ранга бригада и 30 јединица ранга пука. Ове јединице су успешно водиле борбе и операције у којима су борци ВРС показали огромну храброст и пожртвовање. Осамнаест бригада је одликовано највећим признањем које јединица може заслужити - Орденом Немањића. Основни циљ је био заштита србског народа и његове имовине.

Најзначајније операције Војске Републике Српске су биле: "Коридор 1992", "Приједор 1992", "Подриње 1993", "Лукавац 1993", "Противудар на Бихаћ 1994", "Криваја 1995", "Одбрана сарајевско-романијске области 1995", "Одбрана западних граница Републике Српске 1995", те "Митровданске офанзиве 1992. и 1994. године".

Војска Републике Српске која је извојевала у рату одбрану Републике Српске и осигурала да Република Србска постоји оваква каква је данас, званично је укинута 1. јануара 2006. године. Укидање Војске Републике Српске је извршено под великим међународним притиском западних сила у циљу сламања војне силе Републике Српске, једине им препреке, а све ради тога да би западне силе на челу са NATO-ом имале фактичку контролу над овим простором и да би могле несметано да врше своје геополитичко-офанзивне на овим просторима.

Војска Републике Српске је укинута и "захваљујући" њеним политичарима, као што је укинуто и још много других овлаштења Републике Српске до данас, а која су пренета на ниво БиХ. Дужност политичара Републике Српске је да чувају овлаштења Републике Српске дата Дејтонским мировним уговором.

Вања Савићевић,