Сарадња Русије и Кине усмерена против заједничких претњи

11-05-2015 09:30:37 | | / vostok.rs |


Војна сарадња Русије и Кине усмерена је на повећање заједничког потенцијала против нових изазова и претњи, изјавио је заменик министра одбране Русије Анатолиј Антонов на крају састанка министра одбране Русије Сергеја Шојгуа и заменика Централног војног савета Кине Фангом Чанлунгом.

„Кинеске колеге су нагласиле подударност заједничких ставова по питању изазова и претњи. Они су навели потребу реконструкције садашњих догађаја, одступање од двојних стандарда и јачања равноправности и узајамно корисних односа у свету“, рекао је Антонов.

Према његовим речима, на преговорима је била наглашена „практична корист“ од прошлогодишњих руско-кинеских војних вежби „Морска сарадања“ у водама Источно кинеског мора, као и антитерористичке војне вежбе Оружаних снага земаља ШОС „Мирнодопска мисија-2014“.

„У мају и августу ове године планирано је извођење две поморске војне вежбе у водама Средоземног и Јапанског мора“, рекао је заменик министра. Током војних вежби у Јапанском мору „предстоји извођење заједничких војних вежби у мировним операцијама, као и акције контратерористичког и антипиратског типа“, казао је он.

Према речима Антонова, „кинески пријатељи су нагласили важност наставка дијалога на линији генералних штабова, као и по теми ПРО“, додао је војни званичник.

Он је навео и да је за кинеску војну делегацију на челу са Фанг Чанлунгом организована посета Националном контролном центру одбране Русије. Кинеским партнерима детаљно су објашњене активности Центра и његови задаци.

Почеле вежбе руске и кинеске морнарице у Медитерану

У Медитерану су данас почеле заједничке војне вежбе руске и кинеске морнарице, назване „Здружено море 2015“, које ће трајати до 21. маја.

„У вежбама ће учестовати 10 ратних бродова руске и кинеске морнарице. Војни маневри нису усмерени против било које треће стране и нису повезани са политичком ситуацијом у региону“, рекао је Антонов.