Бар једном недељно картицама плаћа 71,3 одсто корисника

05-08-2013 01:17:39 | | БЛИЦ/ mojenovosti.com |

У Србији 71,3 одсто власника дебитних и кредитних картица најмање једном недељно плаћа картицом, резултат је данас објављеног истрживања медјународнме компаније за платне картице "Мастер кард".

Како се наводи у истраживања "Мастер индекс" које које "Мастер кард" спроводи сваке године, 77 одсто активних корисника картица у Србији сматра да је брзина плаћања битна, а 58 одсто испитаника истиче брзину плаћања као нешто што би их у највећој мери подстакло да чешће плаћају картицама.

Да грађани Србије иду у корак са савременим трендовима у плаћањима показује, како се истиче, чињеница да би 48,9 одсто испитаника желело да користи мобилни телефон за бесконтактно плаћање, 24,2 одсто би желело да плаћа преко ручног сата, 11,2 користећи привесак за кључеве, а 7,9 одсто би користило платни стикер.
У односу на претходну годину је увећан проценат корисника картица који су заинтересовани за бесконтактно плаћање, наводи се у истраживању "Мастер карда"и напомније да мастер картице за бесконактно плаћање "пејпас" у Србији тренутно нуде четири банке, док једна у понди има "пејпас" платни стикер.
На првом месту где би корисници из Србије жлеле да користе бесконтактно плаћање су, према истраживању, супермаркети, које је одабрало 72,2 одсто корисника. Након тога следе бензинске пумпе које је изабрало 48,2 испитанииа и ресторани и кафићи, са 35 одсто.
Градјани Србије желели би плаћају "пејпас" картицама и стикерима у средствима јавног превоза (20,5 одсто) и на киосцима (16,5 одсто), односно на местима где је брзина плаћања од велике важности, наводи се у истраживању "Мастер индекс Србија".
За сада се у Србији "пејпас" картице налазе у понуди Банке Интеза, Евробанке, Уникредит банке и Комерцијалне банке€œ, док АИК банка нуди бесконтактни "пејпас" платни стикер.
"Мастер индекс Србија" је годишње истраживање компаније Мастер Европа има за циљ профилисање корисника платних картица и први пут у Србији је спроведено у марту 2009. године. То истраживање, како се истиче, пружа увид у избор и навике корисника платних картица у Србији, као и у њихово видјење личне финансијске ситуације.