У ЕДИНБУРГУ ПОЧЕО „ ФРИНЏ“- НАЈВЕЋИ СВЕТСКИ ФЕСТИВАЛ УМЕТНОСТИ

04-08-2013 04:52:07 | | / mojenovosti.com |

У Единбугу се од 2. до 22. августа одржава највећи званични светски фестивал уметности „Фринџ“( Фринге) на коме ће током наредне три седмице на више од стотину локација у главном граду Шкотске бити изведено на хиљаде манифестације са преко 24 хиљаде извођача .

Хиљаде сценских чудеса за свачији укус

По одавно устаљеној традицији десетине хиљада стваралаца са свих крајева планета, од оних најпознатијих па све до оних за које нико није чуо, а још их мање видео ,сваког августа се стуште на „Фринџ“да би на многобројним сценама показали своја извођачка умећа играјући представе и осталих хиљаду сценских чудеса за свачији укус.
Порграм обухвата широки спектар позоришних представа свих жанрова, укључујући мјузикле, корео драме, оперске наступе, а неће се оскудевати ни у изложбама и другим сличлним манифестацијама са најразноврсњим садржајима.

На 273 локације наступа 24,1 хиљаде извођача са 2,9 хиљаде шоу програма

Према подацима организатора објављеним на официјелном сајту „Фринџа“
(www.edfrige.com/whasts.on) под знамењем фестивала на 273 локације наступиће 24, 1 хиљаде извођача који ће извести 2,9 хиљада шоу програма .При томе је овог августа број позоришних представа порастао на 824 у поређењу са 751, колико је извдено на лањском форуму, али ће у њиховој жанровској структури комедија бити нешто мање него лане ( 33, у односу на прошлогодишњих 36 од сто ).
Прошле сезоне ( 2012.) за приредбе „Фринџа“ продато је укупно 1,9 милион улазница.
Дуга историја „ Фринџа“
Подсећамо да, сада најмасовнији светски фестивал, „Фринџ“, баштини своју традицију од 1947. када је осам позоришних трупа непозвано стигло с намером да наступе на Единбуршком фестивалу устанвољеном са циљем обогаћивања културног живота Европе после Другог светског рата.
„Непозвани“ колкетиви нису ушли у званични програм Единбуршког фестивала, како тада, тако ни сада,али су без обзира на то решили да прикажу своја сценска умећа.
Из године у годину , пример ових осам позоришних трупа које су без позива те, 1947. године приступиле Единбуршком фестивалу је растао,јер су њихов одважни поступак следиле многе драмске дружине најпре из Европе, а после и из целог белог света .
Тако је „Фринџ“ одавно постао алтернатива која допуњује и обогаћује понуду Единбуршког међународног фестивала.
Један од главних правила „Фринџа“ који се доследно поштује је да нема никакве претходне селекције .
Иначе, Единбуршки међународни позоришни фестивал ће се одржати од 9. августа до 1. септембра.