Евроазијски економски савез преговара о сарадњи са Кином Опширније: http://rs.sputniknews.com/vesti/20150508/1778279.html#ixzz3Zj33XbyA

10-05-2015 11:16:08 | | / vostok.rs |


Лидери земаља Евроазијског економског савеза (ЕАЕС) донели су одлуку о почетку преговора са Кином о закључењу споразума о трговинско-економској сарадњи.

Одлука је донета у петак на првом самиту организације који је одржан у саставу Русије, Белорусије, Казахстана, Јерменије и потенцијалне чланице Киргизије.

Чланови савеза су такође су усвојили и главне смернице макроекономске политике држава-чланица Евроазијског економнског савеза за 2015-2016. годину, концепцију формирања заједничког електро-економског тржишта и програм етапне либерализације аутомобилског транспорта робе из једне земље савеза у другу (2015-2025).

Назарбајев: Евроазијски економски савез донео одлуку о уласку Киргизије у савез

Земље Евроазијског економског савеза донеле су одлуку о интеграцији Киргизије у савез.

„Сва питања која су изазивала сумњу су решена и данас усвајамо документ о пуноправном прихватању киргиске стране у наш савез, на чему вам честитам“, рекао је казахстански лидер Нурсултан Назарбајев на седници Вишег Евроазијског економског савеза у петак.

Споразум о придружењу Киргизије потписан је у децембру 2014. године. Планирано је било да ова република уђе у интеграциону заједницу 8. маја, након завршетка ратификације. Међутим, стране нису успеле да се договоре о неким питањима.