Хиљаде Руса у поворци „Бесмртни пук“ на Црвеном тргу

09-05-2015 08:29:30 | | / vostok.rs |


Председник Русије Владимир Путин предводио је поворку „Бесмртног пука“ на Црвеном тргу у Москви. Носећи портрет оца, који је штитио отаџбину од нациста, шетао је заједно са хиљадама Руса, чији преци су се борили 1941-1945. године.

„Бесмртни пук“ сведочи да Руси памте погинуле у Великом отаџбинском рату, изјавио је председник Владимир Путин.

„То је знак да ћемо држати висок ниво који су они поставили. То говори и о нашој вери у себе, о својој снази и о срећној будућности наше деце“, рекао је Путин током марша „Бесмртног пука“.

„Ја мислим да су мој отац и милиони обичних војника имали право да прођу овуда, али је судбина тако одредила да нису сви могли да прођу Црвеним тргом. Веома сам срећан што је и мој отац заједно са мном — у мојим рукама је његов портрет, као и стотине хиљада других војника и позадинаца — могао да се појави на Црвеном тргу, макар и на фотографијама својих блиских. То су и заслужили“, додао је Путин.

Како је настао „Бесмртни пук"

Организатори „Бесмртног пука“ током читаве године прикупљају материјал од којих сeствара интернет архива-фотографија, биографија и животних прича учесника рата.

Све је почело након што је група локалних новинара у граду Томск 2012. године дошла на идеју да „оживи“ прославу Дана победе и тада је акција „Бесмртни пук“ одржана први пут.

Ветерани, који су на обележавање празника доносили фотографије својих сабораца, надахнули су новинаре који стоје иза организације ове акције.

Као потпуно аполитична и некомерцијална, ова акција је брзо заживела.

Учесник овог покрета може да буде свако у чијој се породици негује успомена на ветерана Великог отаџбинског рата, радника позадинца, лењинградског блокадника, ратно сироче или ратног логораша.

Такође, свако ко је спреман да изрази захвалност за Победу може пронети портрет ветерана на Дан победе.

Смисао акције је у томе да се страхоте које је фашистичка идеологија произвела у свету средином ХХ века никада не забораве и не постану тек мртво слово на папиру уџбеника историје.

Московски „Бесмртни пук“ данас има 210 хиљада чланова, рекла је Елена Калгина, њихов прес-секретар:

„Док смо путовали метроом, могла се видети ’река потрета‘“. Много младих људи учествује у овој акцији — и ученици и студенти, а понеко је чак и одевен у униформу, сви носе транспаренте са портретима. Акција је данас одржана у 15 држава и у више од 1.100 градова по целом свету. У Русији готово да нема града где није била одржана шетња „Бесмртног пука‘“, рекла је Калгина за Спутњик.