ПАТРИЈАРХ КИРИЛ: За заштиту Русије потребна нам је и духовна и војна снага

08-05-2015 10:12:58 | | / vostok.rs |


Патријарх московски и целе Руси Кирил изјавио је да је потребна не само духовна, већ и материјална и војна снага за заштиту независности Русије у данашњем свету и истакао да су недопустиви покушаји да се „украде победа“ над светским злом фашизма народу који је за њу дао 27 милиона живота.

У цркви Св. Георгија на Поклоној гори у Москви руски патријарх је служио литургију на дан великомученика Георгија, који Руска православна црква слави као дан стварног завршетка Великог отаџбинског рата. Претходно је у цркву донета хришћанска светиња - ковчег са десницом Светог Георгија.

„Молимо се светом великомученику Георгију да не напусти нашу отаџбину, да наш народ никада не напусти веру очева, већ да, ослањајући се на њу, узраста духовно и постане непобедив… У данашњем свету треба бити и материјално јак, и у војном смислу јак да би се заштитила своја слобода и независност“ - казао је руски патријарх.

По речима поглавара РПЦ, празник 6. маја 1945. године се „несумњиво Божијом вољом, поклопио са Васкрсом, што је од стране целог нашег народа доживљено као Дан победе“.

„После тог дана није се зачуо ниједан пуцањ, и 9. маја је потписана капитулација Немачке“ - додао је патријарх Кирил.

Он је нагласио да је Победа, чија се 70-годишњица слави ове година, плаћена „небројеним несрећама и страдањима наших људи“.

„У целој историји човечанства ниједан народ није на олтар победе принео 27 милиона живота. И данас се тих 27 милиона обраћају небесима за правду када неко покушава да украде њихов подвиг, њихову победу. Ми никада нећемо заборавити да је управо наш народ сломио кичму страшном непријатељу, пред којим је устукнула цела Западна Европа и који је био сломљен само захваљујући храбрости и жртви 27 милиона наших људи, иако нас је вишеструко превазилазио по војној снази, организацији и међународној подршци“ - рекао је руски патријарх.

Он је победу у Великом отаџбинском рату назвао „Божијим чудом“, истакавши да се чуда никада не догађају тек тако.

„Никада се то чудо не би догодило да нису милиони људских живота дати за победу, да се цео наш народ није напрегао, дајући последње атоме снаге за победу над непријатељем“ - сматра поглавар РПЦ.

Уочи 70. годишњеице Победе у цркву Светог Георгија донет је ковчег са десницом светог великомученика Георгија која се чува у светогорском манастиру Ксенофонт.

Сви који желе да се поклоне светињи могу то да учине до 11. маја, а затим ће ковчег са моштима Светог Георгија наставити са путовањем по другим градовима Русије - до 25. јуна.

Доношење у Русију светогорских реликвија - деснице и иконе великомученика Георгија - благословио је руски патријарх Кирил и одобрио Свети Кинот Свете Горе Атонске.