Лавров: НАТО жели сарадњу са Москвом

08-05-2015 09:18:17 | | / vostok.rs |


Москва добија сигнале од НАТО-а о обнови сарадње. Ако стигне конкретан предлог, Русија ће конструктивно реаговати, саопштио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров на прес-конференцији након састанка са својим немачким колегом Франк-Валтер Штајнмајером.

„Желим да вам отворено кажем: добијамо сигнале од партнера из НАТО-а да не би било лоше да обновимо сарадњу на линији војних ресора. Ако конкретни предлози на овај рачун стигну, безусловно ћемо конструктивно реаговати“, рекао је Лавров.

„Не мислим да то директно утиче на украјинску кризу, иако утиче на њен ток, на напоре за њено решење, јер је за решавање кризе у Украјини потребно испуњавање споразума из Минска“, додао је Лавров.

„Добили смо информације из Брисела да су наше колеге из НАТО-а обновиле рад две телефонске линије, потврдили неке бројеве телефона којима ће бити омогућена комуникација са њима. Ми нисмо били иницијатори прекида прилично широке мреже односа између Москве и Брисела. У оквиру Савета Русија-НАТО функцисали су многобројни механизми војне сарадње, размене информација, доношења мера упозорења које су омогућиле да не дође до кризе у војној делатности. То је била иницијатива НАТО-а, који је тражио замрзавање свих канала сарадње, без изузетка, осим сусрета амбасадора у Бриселу, који је, у ствари, искоришћен само једном“, додао је Лавров.

Русија придаје посебан значај дијалогу Москве и Берлина

„Ситуација је далеко од мирне и не развија се најпозитивнијим смеру, због чега посебан значај придајемо интензивирању дијалога између Москве и Берлина. У том контексту полажемо велику наду у разговоре који се планирају током предстојеће посете Москви канцеларке Немачке Ангеле Меркел 10. маја“, изјавио је Лавров на заједничкој прес-конференцији у Волгограду.

„Немачка је наш најважнији партнер у међународним и европским пословима. Ми смо расположени за јачање односа, желимо да заједничким напорима формирамо нову европску архитектуру на равноправности, узајамном уважавању, на основу принципа недељиве безбедности и широког партнерства у свим областима“, додао је Лавров.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут