Шта ће Меркелова усред шпијунске афере

07-05-2015 02:08:22 | | / vostok.rs |


Већина Немаца, 62 одсто њих, сматра да је канцеларки Ангели Меркел угрожен кредибилитет због афере немачке Савезне обавештајне службе (БНД) која је, како се сазнаје, помагала Американцима у шпијунирању Европљана, европских влада и фирми, што је Канцеларска служба, наводно, још 2008. година знала али није реаговала.

Већина Немаца, наиме, сматра да је због те афере углед Меркелове у опасности, а 18 одсто њих не верује у то, показала је данашња анкета Института за истраживање јавног мњења ИНСА, спроведена за потребе немачког таблиода Билд.

Ако треба, канцеларка ће да проговори

Чак и међу симпатизерима демохришћанског блока, на чијем челу је Меркелова, 54 одсто њих верује да је углед Меркелове у опасности, док је међу традиционалним бирачима Социјалдемократске партије (СПД), њеним актуелним коалиционим партнерима, чак 77 одсто таквог уверења.

Сама Меркелова је у интервјуу за радио „Бремен“ изјавила да ће она дати изјаву пред једном парламентарном комисијом „уколико се то буде тражило“, преносе немачки медији, указујући да та афера озбиљно оптерећује владу у Берлину.

Из владе у Берлину се чују различити тонови о тој афери, нарочито после веома оштрог става шефа СПД и вицеканцелара Зигмара Габријела према Меркеловој, пренео је Танјуг.

Сам Габријел, за кога се шпекулише да би могао бити канцеларски кандидат своје СПД и „изаћи на мегдан“ Меркеловој на следећим савезним изборима је, како оцењују медији, неуобичајено оштро напао канцеларку и рекао да је БНД — шпијунски скандал, идеалан да изазове тешке потресе.

Портпарол посланичког клуба демохришћана, задужен за унутрашњу послитику, Штефан Мајер упозорио је, опет, Габријела да би се морао уздржано односити према тој афери и нагласио да је чињеница да је у време канцелата Герхарда Шредера (СПД) и његовог тадашњег шефа Канцеларске службе, актуелног шефа дипломатије Франка-Валтера Штајнмајера (СПД) дошло до тесне сарадње БНД и америчке обавештајне агенције НСА.

„То би обојица (Шредер и Штајнмајер) под заклетвном могли да разјасне“, рекао је Мајер.

Влада да реагује хитно

И док се из редова демохришћана позива на „хладну главу“ и уздржаност, дотле се из редова СПД захтева да влада хитно пружи допринос за више објашњења и да преда парламентарној комисији за рад НСА листу са траженим критеријумима, односно, објектима за шпијунирање НСА.

Политичари СПД и из опозиције захтевају сада да се „карте положе на сто“ и свеобухватно објасни улога Канцеларске службе.

Посебно под притиском је Томас де Мезијер, актуелни министар унутрашњих послова и бивши шеф Канцеларске службе, а тиме и одговорна личност за координацију и контролу рада обавештајних служби који је одбацио као неосноване критике и оптужбе на његов рачун у вези са шпијунском афером.

Де Мезијер је, како преносе медији, као подметање означио критике у вези са сазнањима да је Канцеларска служба још 2008. године (када је он био шеф те службе) сазнала да је америчка обавештајна служба НСА уз помоћ и преко БНД шпијунираала европске фирме и личности.

Он је тим поводом рекао да се у вези са информацијом БНД упућеној 2008. године њему, као тадашњем шефу Канцеларске службе, није радило о конкретним оптерећујућим индицијама за злоупотребу сарадње БНД и НСА, већ више о томе да се не продубљује одређена сарадња, како би се злоупотреба избегла.