Споразум о слободној трговини са Вијетнамом

06-05-2015 10:44:02 | | / vostok.rs |


Споразум о формирању Зоне слободне трговине између земаља Евроазијског економског савеза (ЕврАзЕС) и Вијетнама могао би да буде потписан за време боравка председника Вијетнама у Москви, на прослави 70. годишњице победе над фашизмом.

Обим трговине Вијетнама са донедавно најљућим противником — САД, данас премашује 36 милијарди долара, док је руско-вијетнамска трговина далеко од ове цифре. Ипак, обе земље се труде да је подигну на знатно виши ниво.

Експерти су закључили да би захваљујући зони слободне трговине робна размена између три земље савеза и Вијетнама могла до 2020. године да се увећа неколико пута, а Русија и друге земље Евроазијског економског савеза могу битно да прошире помоћ Вијетнаму.

„Велики значај има чињеница да економије наших земаља нису конкуренти, већ да се међусобно допуњују. Вијетнам има велики потенцијал у лакој индустрији, риболову, аграрном сектору. У земљама ЕврАзЕС-а одлично су развијене тешка и високотехнолошка индустрија. Споразум о формирању Зоне слободне трговине између земаља ЕврАзЕС-а и Вијетнама скоро је спреман за потписивање“, истиче амбасадор Вијетнама у Русији Нгуен Тханг Шон.

Он је додао да ће потписивање споразума о формирању Зоне слободне трговине са руководиоцима земаља Евроазијског економског савеза бити важан корак на путу даљег развоја економских веза.

„Вијетнам ће постати прва земља у Азији са којом ће државе савеза склопити сличан споразум, а веома квалитетна вијентамска роба може да буде широко заступљена на руском тржишту и на тржиштима руских партнера из ЕврАзЕС-а, а то је још 40 милиона људи“, додао је амбасадор.