Коен: Глобална безбедност немогућа без Русије

04-05-2015 10:08:13 | | / vostok.rs |


Ни једна модерна глобална претња безбедности не може ефикасно да се реши без сарадње са Русијом, сматра амерички историчар Стивен Коен, наглашавајући да је Украјина већ сувише коштала Америку кад је реч о националној безбедности.

Свет је, према његовим речима, данас много опаснији и слабије уређен него пре 25 година, када је постојао СССР.

„Данас има више држава које поседују нуклеарно оружје, али и мање контроле над њим. Чешћи су регионални сукоби, више је етничке и верске мржње, као и политичког екстремизма и нетрпељивости“, сматра историчар и професор на Универзитету у Пристону.

Према Коену, ниједна од ових егзистенцијалних опасности се не може решити без сарадње са Русијом, па је зато идеја да се она изолује, ослаби и дестабилизуја, као и да се изврши промена режима у Москви — осуђена на пропаст.

„Немогуће је изоловати Русију. Она је превелика, пребогата, и има добре везе у свету. Русија данас има бројне могућности на западу а и шире“, рекао је Коен.

Професор је указао на чињеницу да, без обзира на тренутну медијску кампању која се води против ње, Русија и даље има партнере, симпатизере и савезнике широм света, чак и на западу.

Тиме што покушава да је изолује, запад подстиче Москву да се окрене на другу страну, каже Коен, додајући да се Кремљ већ окренуо Пекингу.

Он је упозорио и да покушаји дестабилизације Русије могу само продубити наведене опасности и створити нове.

Позиција САД у украјинској кризи је, према његовим речима, већ коштала Вашингтон кад је реч о националној безбедности.

„Вашингтон је изгубио партнера у Кремљу, не само (руског председника Владимира) Путина, већ и много његових будућих наследника“, сматра Коен.

У међувремену, геополитички сукоб у Украјини, како каже, окреће Европу против Америке, упозоравајући да целокупна ситуација може да дестабилизује и Транс-атлантску алијансу.

„С обзиром да нас је САД гурнула у нови хладни рат, ближи смо правом рату са нуклеарном Русијом“, закључије Коен.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут