Влада предлаже ММФ-у да струја поскупи упола мање? Опширније: http://rs.sputniknews.com/ekonomija/20150503/1657397.html#ixzz3Z9OvYBPq

04-05-2015 08:58:11 | | / vostok.rs |


Влада Србије предложиће Међународном монетарном фонду (ММФ) да струја током лета поскупи упола мање него што је планирано, односно седам до осам одсто, пише Блиц.

Лист пише, позивајући се на изворе блиске преговорима, да је идеја заснована на добрим фискалним резултатима у прва четири месеца ове године.

„Према овом плану, влада би током јуна упутила измене закона о акцизама, што је уједно и усклађивање те обавезе са ЕУ регулативом. Међутим, акциза на струју би била нула, или минималних око 60 динара (0,5 евроценти). Ако ММФ то не прихвати, онда бисмо ишли са акцизом од 7,5 одсто, а поскупљење киловата би покушали да одложимо до наредне године", пише лист, позивајући се на исти извор.

Подсећања ради, према Меморандуму о економској политици који је саставни део договора са ММФ, предвиђено је да струја поскупи 15 одсто. Пола тог износа би ишло ЕПС-у, а пола директно у буџет кроз акцизе.