Црвени крст намерава да увећа помоћ Украјини

02-05-2015 09:50:23 | | / vostok.rs |


Међународни комитет Црвеног крста са седиштем у Женеви намерава да увећа помоћ Украјини, као и да прошири своје присуство у овој земљи.

Са каквим проблемима се данас суочава организација приликом доставе хуманитарне помоћи, да ли се заиста поштује режим прекида ватре на истоку земље и очекује ли се ново увећање буџета Међународног комитета Црвеног крста за операцију у Украјини — у интервјуу РИА Новостима говорио је руководилац управе оперативне делатности Међународног комитета Црвеног крста у Европи и Централној Азији Лоран Корба.

Недавно је Црвени крст увећао свој буџет за Украјину и изразио спремност да удвостручи помоћ овој земљи. О чему се конкретно ради?

— Данас је јасно да ми увећавамо буџет. Ми смо изразили намеру не само да наставимо, већ и да проширимо помоћ и заштиту људима који живе на истоку Украјине, као и расељеним лицима којима су пружиле уточиште суседне земље, поред осталих Русија и Белорусија. Другим речима, то значи да сада желимо да обезбедимо месечну хуманитарну помоћ за више од 120.000 људи, да им обезбедимо храну и основне хигијенске пакете. Али такође планирамо да снабдевамо медицинске установе опремом и лековима, а реч је о око 60 таквих установа. Поред тога, желимо да пружимо подршку у обнови кућа и разорене инфраструктуре. То је сада постало могуће захваљујући Минским договорима. Наравно, ситуација на терену није идеална, али сада имамо већи доступ источним регионима Украјине и више шанси да реалније проценимо могућност за пружање помоћи пострадалима. Тако да смо морали да ревидирамо буџет.

Да ли цифре које сте навели подразумевају помоћ само Украјини?

— Да, то је само Украјина. Реч је о истоку земље, територијама у Доњецку у Луганску.

Колико су Мински договори олакшали приступ низу украјинских региона? Својевремено, многе хуманитарне организације су говориле такође о проблему приступа истоку Украјине, пошто је Кијев увео специјалне мере ограничења кретања у овој зони. Кава је сада ситуација?

— Постоје два аспекта датог проблема. Први је у томе што се ниво насиља смањио и појавио се већи приступ захваљујући потписивању споразума о прекиду ватре. Други проблем се састоји у томе што људи на контролним пунктовима на линији раздвајања сада предузимају низ административних мера како би контролисали робу која се довози или одвози. Овај конкретан проблем до сада није решен и остаје низ административних питања са којима се суочавамо сваког дана. Ако будемо изашли на крај са папирологијом, моћи ћемо да упутимо теретне камионе у Донбас без посебних проблема. И ми се надамо да ће овај процес бити поједностављен.

Али данас је таквог административног посла много. Сваког месеца око 150 наших камиона пролази линију фронта и сви се суочавају са административним питањима, списковима, папирима, дозволама… Сви они на крају прелазе, али могло би то да буде једноставније. Ми молимо да се олакшају процедуре за пролазак на контролним пунктовима.

После потписивања Минских договора ступио је на снагу режим прекида ватре. Низ представника хуманитарних организација УН причало је о многобројним кршењима тог режима. Да ли сарадници Међународног комитета Црвеног крста поседују сличне податке?

— Нажалост, поседују. Ми не очекујемо да ће их бити више, и надамо се њиховом даљем смањењу. Режим прекида ватре се држи, мада је нажалост врло несигуран. И он је више пута прекршен. У неким рејонима чешће него у другим. На пример, на истоку Маријупоља или у околини аеродрома у Доњецку. То су рејони који су сада најпроблематичнији.

Да ли се планира ново увећање буџета за хуманитарну операцију у Украјини?

— Данас је украјинска криза једна од пет највећих операција Црвеног крста. То је већ значајна чињеница, посебно ако се узме у обзир да прошле године скоро ништа нисмо имали. Не очекујемо ново увећање буџета у овој години, али ко зна. Надамо се да за то неће бити потребе, зато што је то већ сада велика операција, али такође, ако буде потребе спремни смо да се прилагодимо околностима.

Хтео бих да подвучем да ми такође сарађујемо са руским властима и Руским удружењем Црвеног крста, посебно у југозападном делу Русије, у Ростовској области и Ставропољској покрајини. Осигуравамо помоћ за око 30 хиљада људи и за оне који су најугроженији због принудног пресељења из Украјине. Такође проширујемо нашу помоћ на Криму којом је обухваћено око 12 хиљада људи и где радимо заједно са локалним одељењем Црвеног крста, а такође сарађујемо са Белоруским удружењем Црвеног крста, где пружамо помоћ за 6.000 људи.

Да ли планирате проширење мисије Међународног комитета Црвеног крста у Украјини?

— Да, то је део проширења буџета, што сам већ поменуо. У оквиру тог проширења планирамо да пружимо помоћ већем броју медицинских установа, дечијих домова, старачких домова и слично. Желимо да више помажемо цивилном становништву настрадалом у конфликту, такође, желимо да добијемо већи приступ заробљеницима с обе стране.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут


КАТЕГОРИЈЕ