Јачање војне самосталности Јапана прети миру у свету

29-04-2015 10:30:25 | | / vostok.rs |


Посета јапанског премијера Шинза Абеа САД и јапанско-америчке консултације по питањима одбране које су тамо обављене, отварају нову еру у развоју јапанске војне доктрине и одбрамбеног савеза Токија и Вашингтона.

Када је премијер Јапана стигао у САД, званични представник јапанске владе саопштио је да Шинзо Абе неће отпутовати у Москву на прославу 70-годишњице Победе над фашистичком Немачком „због службених обавеза“.

Ова изјава је била поклон јапанског премијера Бараку Обами, сматра водећи научни сарадник Института за САД и Канаду и бивши амбасадор Русије у Јапану Александар Панов.

„Абе је допутовао у САД са мноштвом поклона. Сви они су намењени решавању једног задатка: максимално ојачати сарадњу са САД. Притом, не услед од Кине. Американци уверавају да они подржавају став Јапана о острвима Сенкаку (која су предмет спорова између Кине, Тајвана и Јапана). Али Јапанци се плаше да се САД — узимајући у обзир карактер њихових односа са Кином и моћ Кине — неће одлучити на заоштравање односа с Пекингом због тих острва. САД су већ алудирале да се противе да се овде овај конфликт започне и не изгарају од жеље да се у њега мешају“, каже Панов.

Панов каже да Јапан, генерално, покушава да покаже своју лојалност Америцу, тј. да ојача војни савез до те мере да САД више ништа не могу да предузму осим да заузму став Јапана, ако се нешто деси.

Зато Јапан показује како верно следи америчка упутства. Рецимо — упутство да се не путује у Москву.

Још један „поклон“ Абеа Обами тиче се Транспацифичког партнерства, истиче руски експерт.

„Јапан одавно изражава спремност на неке уступке у оним сферама где још постоје противречности које ометају склапање овог партнерства. Јасно је да је ово партнерство усмерено у великој мери против Кине. Поред тога, Јапан је као и САД одбио да ступи у Азијску банку инфраструктурних инвестиција коју оснива Кина, мада су практично сви други савезници САД ступили. Али Јапан на штету својих националних интереса подржава САД“, каже Панов.

Панов сматра да ће се у току актуелне посете САД решити још један задатак који су Абе и његов тим поставили — постепено усаглашавање 9. члана Устава (који предвиђа одустајање од формирања сопствене армије), а затим, можда и потпуно одустајање од њега.

Према неким подацима, истиче он, у јапанској влади већ постоји одлука да се до 2018. године припреми подлога за претресање читавог Устава, посебно 9. члана. За сада на основу реформисања такозваног Упутства за заједничко деловање у области одбране, јапански парламент планира да усвоји законе који би осигурали Јапану право на самоодбрану.

„То је врло радикалан излазак из претходних ограничења јапанске војне делатности. Ако се раније радило о заштити територије Јапана и околних вода, сада, како са поносом истичу јапански војници, јапанске оружане снаге ће деловати на глобалном нивоу. Све то не доприноси стабилности и не јача војно поверење у том региону“, закључује Панов.