Сарадња САД и Јапана отвара Пандорину кутију

28-04-2015 10:04:08 | | / vostok.rs |


„Ново упутство за сарадњу Јапана и САД у области одбране ослободиће из Панодирине кутује војну моћ Јапана. И то ће бити претња по читав свет“, оцењује у разговору за Спутњик водећи научни сарадник Института за међународна истраживања МГИМО Андреј Иванов.

Седмодневна посета премијера Јапана Шинза Абеа биће значајан догађај у светској дипломатији. Ипак, тешко да ће она помоћи да се расплете клупко противречности у којем су се испреплитали интереси Јапана, Америке и Кине, сматра водећи научни сарадник Института за међународна истраживања МГИМО Андреј Иванов.

„Тешкоћа и чак неиспуњивост Абеове мисије у Вашингтону условљена је у првом реду противречностима у америчко-кинеским односима. Они су највећи трговинско-економски партнери. Али Америка није успела да од Кине направи свог политичког савезника — њој нису потребни равноправни партнери. Вашингтон је Јапан посматрао као инструмент заштите америчких интереса у Азији. И ову функцију Токија Американци ће се потрудити да што дуже одрже“, сматра Иванов.

Зато, каже Андреј Иванов, ако Шинзо Абе жели да добије у САД уверавања о пријатељству и узајамној помоћи и чак неку врсту гаранција безбедности за Јапан у условима кинеског успона — он ће их највероватније добити. Али то неће довести до јачања реалне безбедности Јапана. И тим пре, неће му олакшати тражење путева за нормализацију односа са Кином.

У току посете, како се очекује, биће ревидирано Упутство за сарадњу Јапана и САД у одбрамбеној сфери. Професор Научно-истраживачког института Међународних односа Кинеског универзитета међународних послова Џоу Јангшенг сматра да то може неповољно да утиче на Пекинг у многим аспектима:

На пример, у новом упутству се проширује садржај сарадње Јапана и САД у космосу. Заједничка контрола Јапана и САД над сумњивим сателитима и космичким смећем ће знатно ојачати јапанско присуство у космосу и његов војни потенцијал.

Истовремено, Јапан и САД заједно врше поморску контролу, дајући приоритет региону Јужног Кинеског мора. При томе, Јапан захтева од САД заједничку реализацију војних операција на такозваној заштити острва Диаоју (предмет територијалног спора између Јапана, Кине и Тајвана).

Према саопштењима неких медија, може се говорити о томе да уз пуну одговорност снага самоодбране Јапана за такозвану заштиту острва Диаоју, америчка армија може да пружи подршку. Сличне формулације очигледно озбиљно крше суверенитет Кине над острвима Диаоју, а такође демонстрирају тежњу да се започну војна дејства под изговором одбране. Такав прилаз не доприносу миру у читавом региону Источне Азије.

Како каже екперт, Ново упуство за срадњу Јапана и САД „усмерено је на проширење могућности јапанске армије“.„Формално, Јапан добија право да подржава америчку армију у читавом свету, а заправо тежи да увећа свој војни потенцијал и оквире војне компетенције, као и да коначно поништи мировни устав и постане војна сила. Знамо примере када су САД почињале ратове у сопственим интересима. Пример је рат у Ираку. Ова земља се до сада налази у стању раскола и читав Блиски исток до данас не може да достигне безбедност у региону. Ново упутство за сарадњу Јапана и САД у сфери одбране ослободиће из Панодирине кутује војну моћ Јапана. И то ће бити претња по читав свет“, оцењује Иванов.