Лавров: Не желимо нову Југославију

27-04-2015 09:50:10 | | / vostok.rs |


Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је да УН могу да буду реформисане, али да промене не треба да подривају међудржавни карактер Светске организације и улогу Русије, и додао да треба спречити покушаје да се крше темељни принципи Повеље, која је досад показала своју одрживост.

„Не желимо нову Југославију коју су бомбардовали противно свим нормама Повеље, ни нови Ирак који је био окупиран без икакве дозволе Савета безбедности УН, ни нову Либију против које је поведен рат са циљем свргавања режима“, рекао је Лавров у интервјуу за ТВ канал „Русија 24“.

Лавров је као темељне принципе навео независност држава, суверена једнакост држава, немешање у унутрашња питања, мирно решавање спорова и право на сопствено одређивање судбине.

Руски министар иностраних послова рекао је да је за последње две године Русија успела да скрене пажњу на уважавање свеукупних принципа међународног права, укључујући право народа на самоопредељење, које је „такође записано у Повељи УН“.

Лавров је рекао да се Организација формирала ради спречавања трећег светског рата и „она је тај циљ постигла“.

Руски министар рекао је да „нема утисак да је такав рат у принципу могућ“. Према Лавровљевим речима, „зрело је“ за проширење Савета безбедности УН, и земље у развоју нису на прави начин представљене у његовом саставу.

„Годинама после формирања УН појавили су се нови моћни центри привредног раста и политичког утицаја. То су Индија, Бразил. Наравно, афрички континент треба обавезно достојно представити у СБ УН, рекао је Лавров и додао да, по његовом мишљењу, СБ УН може остати ефикасан са око 20 чланова.

Истичући да је Русија отворена за сарадњу са свим земљама на основу равноправности и узајамног уважавања, укључујући тражење равнотеже интереса, Лавров је нагласио да нису успели покушаји изолације Русије.

„Постали смо објекат конфронтационе кампање без преседана са циљем притиска на Русију, не само економског и финансијског, већ пропагандног у најгорем смислу те речи“, казао је он и наглсио да место Русије у савременом свету „нико не може да одузме“.

Лавров је рекао да Русија никоме не покушава да „украде победу“, већ да то желе други од ње, као и да је увек истицала вишенационални карактер Другог светског рата. Међу онима који су одлучили да не дођу у Москву на обележавање 70. годишњице победе над фашизмом има и оних који су се просто уплашили, рекао је шеф руске дипломатије.

Истичући да то не види као проблем, Лавров је рекао да је неко одбио из идеолошких разлога „покушавајући и тај свети дан да искористи на курсу ограничавања и изолације Русије, неко се угледао на њих, а неко се просто уплашио“.

Наглашавајући да Русија неће одустати од става о украјинској кризи и од подршке својим сународницима, Лавров је рекао да је оно што Москва чини усмерено на очување Украјине као јединствене државе уз услов да се Украјинци сами договоре о томе како да различити делови земље живе заједно, мирно и безбедно.

Притом, како је нагласио, Кијев наставља да одбија дијалог са Луганском и Доњецком ради решавања кризе, иако је „управо то предвиђено договорима из Минска од 12. фебруара“. Лавров је додао да споразуми из Минска подразумевају спровођење децентрализације — политичке, економске и културне, да процес измена Устава подразумева консултације са Доњецком и Луганском у делу који се односи на њихову територију, али да у комисији за уставну реформу у Кијеву нису именовани представници источних области.