Путин: Руска привреда пребродила најгоре

27-04-2015 04:56:53 | | / vostok.rs |


Руска привреда је пребродила врхунац негативних трендова и избегла колапс. Иако су то неки прижељкивали, до тога није дошло.

Како је изјавио председник Русије Владимир Путин, настала ситуација даје шансу за стварни развој земље и то треба искористити.

Говорећи на састанку Законодавног одбора, Путин је навео да је економија Русије доста лако пребродила вештачке препреке у виду санкција.

„Очигледно су очекивали колапс“, рекао је он, говорећи о иницијаторима антируских санкција. Председник је ипак признао да ова ситуација сужава могућности за развој.

„Али то није довело и не може довести до колапса. Готово. То је превазиђено. Врхунац тешкоћа је превазиђен“, уверен је Путин.

Путин је позвао оне који су уводили санкције да размисле. Он је навео да је пре увођења ограничавајућих мера у Русију улазило 500 милијарди долара годишње, а да је након тога ова сума смањена на 160 милијарди долара. Услед ограничења приступа руских банака за рефинансирање, њихови инострани партнери прошле године нису добили 130 милијарди долара и неће добили још 160 милијарди долара.

Путин сматра да је привреда успела да се прилагоди новим условима.

„Наравно, потребно је време, али, у целини, овај период превазилазимо, привреда се прилагођава новим условима“, изјавио је он.

Путин је нагласио да ће садашњи услови омогућити да се унутрашње тржиште ослободи за домаћу производњу. Он је признао да у неким случајевим долази до раста цена.

„Међутим, то ће се десити у зависности од раста сопствене производње. У сваком случају крећемо се у правилном смеру“, изјавио је Путин.

Путин сматра да у овој ситуацији постоје добре шансе за диверзификацију економије.

„Наш задатак се не мења — то је диверзификација економије, престанак једностраног развоја“, рекао је он. Према његовим речима, ако се цене нафте буду кретале у опсегу 60-70 долара, то ствара добре услове за улагање у друге индустријске гране.