Енергетски споразуми Русије и Аргентине вредни пет милијарди долара

24-04-2015 11:08:16 | | / vostok.rs |


Председник Русије Владимир Путин и председница Аргентине Кристина Киршнер потписали су заједничку изјаву о успостављању руско-аргентинског свеобухватног стратешког партнерства. Потписани су споразуми вредни скоро пет милијарди долара, а који се тичу развоја хидро и нуклеарних енергетских постројења, као и оних који су базирани на фосилним горивима.

Како је рекао Путин после разговора са Кишнеровом, договорено је и да ће бити обављене темељне консултације о питању коришћења националних валута у трговинским обрачунима између две државе и међу комерцијалним партнерима.

Двоје лидера размотрило је и могућност повећања узајамних инвестиционих токова и враћање на стабилан раст трговинске размене између две земље.

Путин је константовао је да су све чешћи политички контакти Москве и Буенос Ајреса, као и трговински промет, али да постоје и проблеми.

„У последње време, све су чешћи политички контакти и порастао је трговински промет. Међутим, постоје и проблеми. Мени је посебно драго што имам могућност да размотрим сва ова питања, и она позитивног карактера и позитивне тенденције, као и сложене проблеме“, рекао је Путин.

Сусрет двоје лидера одржао се у Кремљу. Путин је пожелео добродошлицу председници Аргентине и обратио пажњу на то што се њена посета одржава у посебној години — 130. годишњици успостављања дипломатских односа између Русије и Аргентине.

„За ово време свет се јако променио, наше земље су се јако промениле. Непромењено је остало само једно: жеља наших држава да развијају билатералне односе“, рекао је Путин.

Представник Владе Аргентине Уго Алберто Драгонети изјавио је да је посета врло важна, пошто она јача већ постојеће везе између двеју земаља које већ имају одређену историју.

„Руске фирме у грађевинском сектору учествују већ неколико година и то је за нас врло важно. А сада руска компанија ’ИНТЕР РАО‘ заједно са неколико аргентинских компанија учествује у изградњи хидроцентрале ’Чиуидо-1‘ вредне две милијарде долара“, рекао је Драгонети.

Министар спољних послова Аргентине Ектор Тимерман рекао је да је посета Киршнерове Русији још једном показала озбиљност намера Москве и Буенос-Ајреса да развијају билатералне односе.

Према његовим речима две земље имају сличне позиције по низу питања.

„Долазак Кристине Фернандес де Киршнер у Москву значајно је ојачао односе наше две земље. Склопљени су важни дугорочни споразуми у економској и политичкој сфери, тако да Русија и Аргентина прелазе на нову фазу сарадње", рекао је Тимерман.

Директор Института за дипломатију и међународне односе „Аудипло“ Фабијан Мељничук сматра да посета Киршнерове указује на прилично јасан став Аргентине да је спремна на конфронтацију са САД.

„Аргентина тражи нове савезнике, како би решила своје економске проблеме. Владу САД, као и Велику Британију, иритира ова посета, зато што она има углавном војни значај. Аргентинска Влада преговара о куповини руских ловаца Су-24 (у суштини, то ће бити размена пшенице и меса за авионе). То ће озбиљно утицати на контролу над Фолкландским острвима. Ако Аргентина добије ове ловце, моћи ће да натера Велику Британију да промени политику безбедности на острвима, зато што ће добити могућност да их поново заузме, ако Британци не одреагују на време, као што је било почетком ’80-их година“, рекао је Мељничук.

Потписано низ споразума

Русија и Аргентина потписале су двадесетак споразума о сарадњи у разним областима

Потписан је и споразум вредан две милијарде долара о изградњи хидроелектране. Руска Вњешеконом банка обезбедиће 1,2 милијарде укупних потребних инвестиција, од чега ће 35 одсто бити искоришћено да се плате аргентински подизвођачи.

Поред заједничке изјаве коју су потписали председници двеју земаља, шефови дипломатије су потписали план деловања за развој свеобухватног стратешког партнерства Руске Федерације и Аргентине, а споразум о сарадњи потписала су и министарства одбране двеју земаља.

Руски „Гаспром“ је потписао споразум о истраживању и развоју гасног поља за аргетнском државном компанијом ЈПФ. Споразум би, према речима аргентинског министра индустрије, могао да донесе милијарду долара у виду инвестиција.

Русија и Аргентина потписале су, такође, протокол о намерама у вези с реализацијом пројекта хидроелектране „Чиуидо 1“ у Аргентини.

Руска компанија „Уралмаш“ ће такође градити фабрику у којој ће се производити опрема за вађење нафте, која ће донети додатних 1,9 милијарди руских инвестиција.

Евроазијска економска унија и латиноамерички блок МЕРКОСУР ће такође потписати меморандум о сарадњи.

Више инвестиција

Лидери двеју земаља размотрили су могућност повећања инвестиционих токова и успостављања трајног раста трговинске размене двеју земаља.

„Посебна пажња током преговора посвећена је економији. Аргентина је један од водећих трговинских партнера Русије у Латинској Америци. За последњих десет година обим билатералне трговине порастао је три и по пута. Ипак, прошле године се трговинска размена смањила за 10,8 одсто. С председницом Аргентине разговарао сам како да обновимо узајамну трговину и да успоставимо постојани раст, односно како да повећамо инвестициони ток“, рекао је председник Владимир Путин након разговора с председницом Аргентине.

Он је додао да су преговори били врло исцрпни и плодотворни.

„У почетку смо разговарали у најужем саставу, а затим и уз учешће шефова кључних ресора. Размотрили смо актуелна билатерална и међународна питања. Поставили смо нове задатке и дугорочне смернице“, додао је Путин.

Русија спремна да омогући Аргентини приступ атомским технологијама

Русија је спремна да Аргентини омогући приступ најновијим технологијама у атомској сфери, изјавио је Путин.

„Росатом се прикључио пројекту изградње шестог енергетског блока атомске електране ’Атучи‘. Реализација договора који су данас постигнути у тој сфери омогућиће Аргентини приступ најновијим руским технологијама, које одговарају на савремене изазове нуклеарне безбедности“, рекао је Путин на конференцији за новинаре.

Генерални директор „Росатома“ Сергеј Киријенко и министар за федерално планирање, државне инвестиције и услуге Аргентине Хулио де Видо у четвртак су потписали меморандум о узајамном разумевању и сарадњи, као и нацрт споразума о развоју пројекта о изградњи нуклеарне електране у Аргентини.

Росатом намерава да се укључи у изградњу шестог енергетског блока нуклеарне електране „Атуча“.

Недопустива милитаризација Јужног Атлантика

Путин и Киршнерова сматрају да је милитаризација области Јужног Атлантика недопустива и наглашавају да је неопходно поштовање Споразума о неширењу нуклеарног наоружања у Латинској Америци, саопштено је у заједничкој изјави лидера двеју земаља.

„Председници су указали на то да је недопустива милитаризација региона Јужног Атлантика и нагласили да је неопходно да све земље поштују своје међународне обавезе, одређене Споразумом о забрани нуклеарног оружја у Латинској Америци (Споразум Тлателолко) и његовим допунским актима“, пренела је прес-служба Кремља.

Русија подржава Аргентину у преговорима с Великом Британијом о решавању спора у вези с Малвинским острвима, изјавио је Владимир Путин.

„Русија подржава жељу Аргентине да води директне преговоре с Великом Британијом како би се што је пре могуће решио спор у вези са Малвинским острвима“, рекао је Путин након разговора с колегиницом из Аргентине.

Фокландска, или Малвинска острва, како их зову у Аргентини, предмет је давног спора Аргентине и Велике Британије, који је 1982. довео до оружаног сукоба. Аргентина је покушала на силу да заузме острва која Велика Британија контролише од 1833. године. Током сукоба погинуло је 649 Аргентинаца и 255 Британаца. У 72-дневном рату победила је Велика Британија.

Пре две године на Фокланду је одржан референдум о политичком статусу, на којем се огромна већина изјаснила за то да острва сачувају статус британске територије.

Киршнерова против мешања у сукобе међу земљама

Мешање у било какве конфликте међу земљама је недопустиво. Излаз из спорних ситуација могућ је само путем дипломатије и политике, као и уз учешће Уједињених нација, сматра Киршинерова. „Ми не подржавамо мешање трећих земаља у унутрашње послове било које суверене земље“.

„То је веома важно, јер такво мешање може да доведе до нових проблема. Земље које се мешају у сукоб често те проблеме изокрећу или преувеличавају, па чак и провоцирају“, рекла је Киршнерова током разговора.

Она је додала да Аргентина подржава одлуку Уједињених нација у вези с украјинским питањем. Резолуција 2202 Савета безбедности Уједињених нација једногласно је усвојена 17. фебруара 2015, као подршка договорима из Минска у вези с решавањем кризе у Украјини.

„Сматрамо да одлуке Уједињених нација и дипломатија представљају једини пут за решавање сукоба међу земљама“, додала је председница Аргентине.