Медведев: Руска војна индустрија има поруџбина за 49 милијарди долара

22-04-2015 10:04:03 | | / vostok.rs |


Економија Русије научила је како да живи без дотока новца из иностранства - оценио је Дмитриј Медведев.

Руски премијер је ово рекао посланицима у Државној Думи и додао: „Ми ћемо, наравно, преживети. Већ смо научили како да живимо без страних финансија. И то: да живимо нормално. Дакако, имамо и штете јер смо под санкцијама“.

Медведев је такође открио да су губици руске економије због западних санкција у прошлој години достигли 25 милијарди евра, а да до краја 2015. могу бити увећани неколико пута.

Он је посебно нагласио да Русија и даље уверено држи своје позиције на светском тржишту наоружања.

„Удео извоза оружја и војне опреме у нашем укупном извозу био је током 2014. - 3,2 одсто. Од продаје оружја зарадили смо прошле године 15,740 милијарди долара. Портфељ поруџбина по закљученим уговорима тренутно је 49 милијарди долара“ - указао је Медведев.

Према његовим речима, удео високотехнолошке продукције у руским војним фабрикама порастао је са 53,7 одсто у 2011. на 63 одсто у прошлој години.

Руски премијер је открио да су Оружане снаге РФ током 2014. од домаће војне индустрије добиле око 20.000 различитих система наоружања.

Медведев је са задовољством изјавио у Думи да се природни прираштај становништва у прошлој години удвостручио - у односу на темпо повећања у 2013. години.

Истовремено је указао да је просечни век грађана РФ достигао 71 годину.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут