На данашњи дан НАТО агресије

21-04-2015 09:54:09 | | / vostok.rs |



Авијација НАТО је, 27. ноћи агресије на СРЈ, бомбардовала искључиво насељена места, привредне и инфраструктурне објекте у готово свим већим градовима у Србији.

Бомбардован je пословни центар „Ушће“ на Новом Београду. Четврти пут је бомбардована фабрика „Крушик“ у Ваљеву, а погођен је и део засађен шумом тако да је избио велики пожар. Бомбардована је околина Чачка, а погођена је Самаила 15 километара југоисточно од града. Бомбардован је Нови Сад, а погођен је нафтни комплекс, рафинерија нафте и друмско-железнички мост између Новог Сада и Петроварадина. Неколико детонација чуло се и из правца Фрушке горе, а погођен је и предајник радио-телевизије Србије на Иришком венцу.



Бомбардован је мост на Дунаву код Бешке између Београда и Новог Сада. Један пројектил пао је на 100 метара од манастира Ковиљ. Бомбардовано је избегличко насеље у Ђаковици. Трећи пут је бомбардована Новопазарска бања, а погођена је болница за лечење мишићне и неуромишићне болести.


Дуванска индустрија из Ниша онеспособљена је за производњу. Срушено је десетак кућа, а више их је оштећено. У нападу на Ваљево, у 3,17, по трећи пут је бомбардована фабрика "Крушик".



Оштећен је мост код Доње Бистрице који је повезивао Прибој, Пријепоље и Нову Варош. Уништена је земаљска сателитска станица "Југославија" у Приликама код Ивањице. Гађано је и шире подручје Златибора, Торник и Чигота. Снажна детонација чула се и на планини Рудник.

У околини Краљева одјекнуло је неколико детонација и оштетило неколико кућа. Пројектили су пали и на шире подручје Богутовачке бање.

Око 2,50 у ширем подручју Београда одјекнуло је неколико детонација, а на мети је опет била Батајница. Од 3.40 до 4.50 бомбардовани су Куршумлија и околина. Погођене су производне хале Металне индустрије "Металац". Велику штету претрпео је и манастир Светог Николе из 12. века. У 8.05 бомбардован је центар Бујановца.

У Приштини се од 1,50 до 2,20 чуло више снажних детонација, а на мети су били рудник Белаћевац и село Лукаре. Од 2,35 до 2,40, у ширем подручју града чуле су се још две снажне детонације.

Око осам сати пет пројектила пало је на подручје излетишта Грмија, кад је једна особа погинула. Нешто после 10 сати, погођен је аеродром Слатина. У 11,40 часова мета су поново били аеродром и излетиште. У 11,05 с два пројектила гађан је површински коп Белаћевац.



Оборен авион и више ракета


Информативна служба Крагујевачког корпуса ВЈ саопштила је да је ПВО ВЈ оборила непријатељски авион који је, највероватније, пао на простору Чумић-Рудник-Топола.

Уништен је један пројектил на подручју Горњег Милановца, а у атару села Обреж у варваринској општини оборена су два пројектила, док је у близини Великог Гркљана, двадесетак километара од Крушевца, пао један неексплодирани пројектил.

У винограду у хрватском месту Шаренграду, око два километра од хрватско-југословенске границе, пронађена је неескполодирана ракета коју је погодила ПВО ВЈ. Неексплодирана ракета пала је и у селу Глоговице код Алексинца.

Нишка сиротињска четврт "Шљака" прексиноћ претрпела тешко бомбардовање

НАТО авиони посејали су страх и зло у ноћи, сручивши пројектиле на нишко стамбено насеље "Шљака" које је у граду препознатљиво по надимку "сиротињско предграђе". Десет кућа је потпуно уништено, још дванаест тешко оштећено. Од бомби које су се сручиле на сиротињско предграђе Ниша дванаест становника је повређено, од којих је троје задржано на лечењу у Клиничком центру.

Од куће породице Станковић на коју је пала бомба остао је кратер 15 метара широк и када су сви мислили да су власници нестали заједно са кућом испоставило се да су живи, пошто су у последњем тренутку одлучили да ноћ проведу у склоништу.


Пред више од десет хиљада верника Патријарх руски Алексиј и Патријарх србски Павле служили на светосавском платоу велику "Молитву за мир"


Господ ће миром наградити свој народ

Учините све да би свет упознао доброту ваших срца, да се Косово, света србска земља, и даље не би скрнавило, а Господ ће дати силу народу своме, нагласио је Петријарх Алексиј.



"Војна дејства НАТО-а немају за циљ да било кога заштите. Они једноставно хоће да разруше постојећи светски поредак. Желе да наметну своју грубу силу као врховни закон. Али, неправда и лицемерје никада неће победити. Није Бог у сили, већ у истини и правди. На Вашој страни је истина. Сетимо се само речи Господњих: Сила се моја показује у слабости. Ви ћете туговати, али ће се ваша туга претворити у радост" - овим речима се у уторак "братском србском народу" обратио Патријарх московски и целе Русије Алексиј Други, после Свете литургије коју је заједно са Патријархом Србским господином Павлом служио на платоу испред Храма Светог Саве.



Патријарх Алексиј је са врачарског платоа апеловао на светске моћнике да обуставе рат против Југославије, јер: "ниједан рат не решева проблеме, он их само умножава, а о томе најбоље сведочи драматично искуство овог века на заласку". Он је позвао сукобљене стране да се врате дијалогу, наглашавајући истовремено да хришћани који учествују у агресији на СРЈ чине велики, неопростив грех.