Лавров: Сирија има шансу за решавање кризе

20-04-2015 02:49:28 | | / vostok.rs |


У свету се примећује могућност да се сиријски конфликт пренесе у политичку раван, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, говорећи на церемонији отварања Московског међународног модела УН на универзитету МГИМО.

Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров, говорећи данас пред руским и страним студентима, исказао је увереност да данас постоји шанса да се сиријски конфликт пренесе у политичку раван.

„Сада можемо рећи да се за сиријску кризу појавила могућност да пређе на политичко решење“, навео је Лавров, додавши да је то постало могуће захваљујући руско-кинеском вету у савету безбедности УН.

„Управо захваљујући руско-кинеском вету успело се избећи претварање Сирије у Либију, која се као држава распала“, нагласио је шеф руске дипломатије.

„Москва види у УН основну структуру за обезбеђење међународног права“, изјавио је Лавров.

„Ми видимо у Уједињеним нацијама главну структуру у контексту обезбеђења поштовања међународног права. О томе је више пута говорио председник Русије Владимир Путин“, рекао је дипломата.

Говорећи о људским правима, Лавров је нагласио да проблеме у тој сфери не треба политизовати.

„Ми смо традиционално против тога да се тема људска права, као наша општа тема, политизује. Противимо се да се нека земља или две-три изаберу у својству предмета сталног бичевања и доношења многобројних резолуција“, рекао је он.

Министар је истакао да проблем поштовања људских права постоји у свакој држави и може се „практично свакодневно“ видети. Ипак, потребно их је решавати, не осуђивањима, већ преко дијалога“.