Атина и Москва потписују меморандум о „Турском току

15-04-2015 02:35:11 | | / vostok.rs |


Грчка и Русија ће следеће недеље потписати меморандум о изградњи гасовода са грчко-турске границе за испоруку руског гаса у Европу, саопштили су РИА Новостима у Министарству енергетике Грчке, позивајући се на изјаву министра за енергетику и животну средину Панајотиса Лафазаниса.

„Напредовали смо у преговорима. Меморандум ће бити потписан следеће недеље, али тачан датум није одређен“, рекао је саговорник агенције.

Са руске стране документ ће потписати министар енергетике Александар Новак. Овај документ ће омогућити да се отпочну радови на изградњи гасовода.

Грчки медији су јуче објавили да ће 15. априла у Атину допутовати шеф „Гаспрома“ Алексеј Милер, али та информација још није потврђена.

Министарство енергетике Грчке није открило садржај меморандума.

Грчки део гасовода до границе са Македонијом коштаће 2 милијарде евра.

„Гасовод ће градити приватне компаније и у потпуности ће одговарати законодавству ЕУ. Неће бити никаквих проблема са Европском комисијом“, рекао је саговорник РИА Новости.

Према његовим речима, још увек је неизвесно које компаније ће учествовати у изградњи, али се очекује да ће међу њима бити и компанија из Европске уније. Што се тиче услова, о њима ће бити речи на наредним састанцима, рекли су у Министарству енергетике. Министар енергетике Грчке Лафазанис учествоваће 15. и 16. априла на неформалном састанку министара енергетике ЕУ на којој ће се, између осталог, разговарати о регионалној сарадњи у сфери енергетике.