Песков: Дијалог на самиту Г7 неефикасан без Русије

14-04-2015 09:55:57 | | / vostok.rs |


Дискусије о глобалним проблемима, па и у оквиру самита Г7, без учешћа Русије тешко да могу бити ефикасне, изјавио је прес-секратар руског председника Дмитриј Песков.

„Председник је више пута говорио да не намеравамо да се намећемо за било какве формате (састанака). Додајмо томе да разматрање глобалних проблема без учешћа Русије свакако тешко може бити ефикасно и тешко да може довести до било каквих акција“, рекао је Песков руским новинарима на питање да ли се у Кремљу разматра обнављање формата Г8.

Упитан да ли је Русија заинтересована за сличне самите, Песков је истакао да је Русија отворена за сваку сарадњу.

„Као и раније, ми смо природно отворени за сваку сарадњу, свако заједничко деловање. Били смо и остали отворени“, поручио је Песков.

Шеф немачке дипломатије Франк-Валтер Штајнмајер је раније одбацио идеју лидера фракције „Леви“ да председник Путин буде позван на самиту Г7, који треба да се одржи у јуну у замку Елмау на југу Немачке, пренео је лист Велт ам зонтаг.

Лидер фракције „Леви“ у Бундестагу Грегор Гизи претхдно је изјавио да немачка канцеларка Ангела Меркел треба да позове Русију на самит Г7, истакавши да се „без Русије не може изаћи из кризе и зато 'велика седморка' треба поново да постане 'велика осморка'“.

„Изолација Русије неће донети ништа осим штете“, рекао је Гизи.

Штајнмајер је рекао да изоловање Русије на дужи рок „није у нашем интересу“, али је додао да Немачка није могла да не реагује на догађаје у Украјини „као да се ништа није десило и да се понашао као да је све нормално“.

По мишљењу министра, повратак Русије у Г8 могуће је само ако буду испуњени споразуми из Минска.

Г8 је сведена на Г7 након што су прошле године земље „семорке“ одлучиле да не шаљу своје лидере на самит неформалног клуба развијених земаља у Сочи и састали су се без учешћа Русије у Бриселу. Таква одлука донета је у светлу догађаја на Криму. Г7 чине Немачка, САД, Канада, Јапан, Француска, Британија и Италија. Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је тим поводом да Русију нико није искључио из Г8 пошто је „осморка“ само клуб у ком се окупљају лидери водећих држава да размотре питања од обостраног интереса, а „не некакава структура одакле неког могу истерати“ и да у том клуву не постоје никакви механизми искључења.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут