Лавров: Порошенко треба да неутралише све који желе рат

13-04-2015 10:28:57 | | / vostok.rs |


Председник Украјине Петро Порошенко треба да неутралише све оне који желе да гурну Украјину у грађански рат и тиме докаже да је он заиста „председник мира“, како себе назива, изјавио је шеф дипломатије Сергеј Лавров у интервјуу генералном директору МИА Русија севодња Дмитрију Кисељову.

„Сматрам да, ако је Петар Алексејевич председник мира, како себе назива, и ако је заиста искрено водио преговоре око документа из Минска, треба да инсистира на свом праву и неутралише све оне који желе да опет гурну Украјину у грађански рат“, изјавио је Сергеј Лавров.

Према његовом мишљењу, украјински лидер „чак покушава да надмаши радикале на њиховом пољу“.

О томе сведочи именовање лидера екстремистичног „Десног сектора“ посланика Врховне раде Дмитрија Јароша за саветника Виктора Муженка, начелника Генералштаба Оружаних снага Украјине.

„А то је човек који је још 1. марта 2014. године говорио да Руси никад неће говорити украјинским језиком, никада неће уважавати гркокатоличку веру, никада неће славити Степена Бандеру“, подсетио је Лавров, подсетивши на изјаву Јароша о становницима Крима и другом русофилном становништву Украјине, још пре тзв. сепаратизма.

Јарош је раније изјављивао да добровољачки украјински корпус „Десног сектора“ може попунити редове Оружаних снага Украјине после доношења одговарајућег закона.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут