Русија осудила усвајање закона о десовјетизацији Украјине

11-04-2015 10:41:47 | | / vostok.rs |


Русија је оптужила Украјину за „прекрајања историје“ и коришћење „правих тоталитарних метода“, пошто је украјински Парламент усвојио закон о „десовјетизацији“ Украјине.

„Украјина користи истинске тоталитарне методе које угрожавају слободу мисли и изражавања“, саопштило је руско Министарство спољних послова.

Руске власти су оцениле да Украјина „ствара поделе унутар друштва“ успостављајући „националистичку идеологију“.

Украјински Парламент је усвојио закон којим се забрањује свака „пропаганда тоталитарних комунистичких и нацистичких режима“.

Закон осуђује „комунистички и нацистички тоталитарни режим у Украјини“ и забрањује „свако јавно негирање криминалног карактера тих режима“, као и јавну употребу симбола, осим ако је у образовне и научне сврхе.

На списку забрањених симбола се налазе совјетске и нацистичке заставе и химне као и комеморативне плоче у част комунистичких лидера. Такође су забрањена називи улица и предузећа која се односе на те лидере, на активности Комунистичке партије или на бољшевичку револуцију 1917. године.

У Украјини, која је постала независна држава 1991. после распада Совјетског Савеза, постоје бројни совјетски симболи, међу којима су улице и споменици лидера Октобарске револуције Владимира Илича Лењина.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут