Најбољи пријатељи Украјине ускоро би могли да кажу „Доста“

11-04-2015 10:37:24 | | / vostok.rs |


Стрпљење западних политичара у ишчекивању реформи у Украјини неће бити вечно, а Кијев их је у прошлости већ разочарао, сматра бивши председник Пољске Александар Квасњевски.

Кијев можда неће искористити све могућности које му у овом тренутку пружа Запад, изјавио је бивши председник Пољске Александар Квасњевски у интервјуу листу „Украјинска правда“.

Александар Квасњевски је један од најпопуларнијих европских политичара у Украјини и један од главних лобиста за Украјину на Западу. Ипак, чак је и он забринут због спорих промена у тој земљи.

„Правац је исправан, али, наравно, кретање би требало да буде брже. (…) Парламент би требало да буде покретач реформи, али чини се да је до сада најчешће био ’кочничар реформи‘ у Украјини. Сада можда више није кочничар, али још није постао покретач. Он не убрзава тај процес“, сматра бивши председник Пољске.

„Недостаје искуства. То је очигледно када се погледа колико овде има страних саветника. Савети странаца су добри, наравно, али их је превише“, упозорава Квасњевски.

Пољски политичар додаје да Запад тренутно активно подржава спровођење реформи у земљи, али да неће Украјинцима вечно „гледати кроз прсте“. Он каже да је Украјина већ изневерила велика очекивања западних политичара пре десет година.

„Био сам с председником Јушченком и у Давосу (на зиму 2005. године), и у Америци, где је испред њега увек био прострт црвени тепих, све могућности су му биле отворене. Шта се даље десило, знате — због сукоба Јушченка и Тимошенкове Украјина је изгубила и време и поверење Запада. Ако се и сада деси нешто слично, цео свет, чак и најбољи пријатељи Украјине, рећи ће: децо, то је већ превише“, сматра Александар Квасњевски.

„То неће дуго трајати. Сада је немогуће рећи колико месеци или година. Али, ако из Кијева не стигну позитивне вести, тај прозор ће се чврсто затворити“, упозорава пољски политичар.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут