Кина жели да јача билатералне односе са Русијом

07-04-2015 02:39:59 | | / vostok.rs |


Шеф кинеског спољнополитичког ресора Ван Ји изјавио је да Кина рачуна на јачање политичких односа са Русијом и намерава да уноси нове стимулансе у развој билатералних односа.

Кинеско-руски односи свеобухватног партнерства и стратешких узајамних акција постали су један од важних ослонаца за две земље и гарант подршке мира и стабилности у региону. Намеравамо да искористимо јединствену могућност обележавања 70-годишњице победе у Другом светском рату и додатно ојачамо политичке односе, повећавамо поверење у политичкој сфери, интензивирамо свестрану сарадњу, очувамо динамику и унесемо нове стимулансе у развој билатералних односа“, изјавио је Ван Ји након састанка са руским колегом Сергејом Лавровим.

Руски шеф дипломатије је изјавио да стратешка сарадња Москве и Пекинга није усмерена ни против кога, већ се развија у интересу обеју земаља.

Наша стратешка сарадња се транспарентно развија. Није усмерена ни против кога, већ је у интересима наших земаља и народа“, рекао је Лавров.

У вези с тим, министар иностраних послова Русије сматра да је сарадња Москве и Пекинга све важнији фактор у светској политици.

Шеф дипломатије Кине се налази у званичној посети Москви од 6. до 8. априла.