Шта ће Ципрас тражити од Путина?

07-04-2015 09:28:49 | | / vostok.rs |


Грчки премијер Алексис Ципрас првобитно је требало да посети Москву 9. маја, поводом обележавања Дана победе, међутим његова посета померена је месец дана раније, па шеф грчке Владе стиже у руску престоницу већ у среду.

Уочи сусрета руског председника и премијера Грчке, нижу се спекулације на тему — шта ће Грци тражити, а шта би могли добити од Руса?

Грчки дневни лист "Та Неа", пише да Ципрас жури у руску престоницу због мањка новца са којим се суочава Атина, и предстојећих исплата нових транши кредита у склопу пакета ЕУ и ММФ-а вредног 240 милијарди евра.

Француски лист „Експрес" међутим наводи да грчке власти намеравају да траже од Русије нижу цену гаса и ублажавање санкција на увоз прехрамбених производа.

Ако Русија сада пружи помоћ Грчкој, наводи француски лист, Атина би у будућности могла да узврати услугу стављањем вета на пооштравање санкција које је Брисел увео против Москве.

Василиј Колташов, руководилац Центра за економска истраживања Института за глобализацију и социјалне покрете, међутим сматра да грчке власти нису учиниле довољно корака у сусрет Москви и да демонстрирају жељу да остану у оквиру ЕУ.

„Тако је, на пример, Ципрас изјавио да не треба уводити нове санкције Русији, али при томе није иницирао процес укидања старих у оквиру ЕУ. Наравно, то је било учињено како би се постигао договор са Бриселом. Преговори са Бриселом заузимају главно место у спољној политици Атине.", каже Колташов.

Он верује да ће Ципрас у Москви пре свега тражити финансијску помоћ, али каже да је отворено питање колико ће Москва успети да, у складу са својим интересима, искористи кредите издвојене Грчкој.

„Најважније што Москва може и мора да предложи Атини јесте дугорочна трговинско-економска сарадња, која ће се косити са положајем Грчке у ЕУ. На руском тржишту постоји огромна ниша коју може да попуни грчка пољопривредна продукција, али заузврат Москва мора да тражи од Атине доследнију линију, пошто све што сада испољава грчка влада јесу колебања, маневри и кокетирање. У таквој ситуацији Грци не могу да буду поуздани партнери. Треба учинити да преговори са Русијом за грчко друштво постану много важнији од преговора са ММФ-ом, који је фактички постигао да се грчки дуг још више увећа.", поручује Колташов.

И британски лист „Фајненшл тајмс" поставља питање — Да ли је дошло време да Атина размотри стратешки савез са Русијом, као део плана Б?

Британски лист саветује грчком премијеру да са руским председником у Москви више прича о времену, а мање о политици.

У међувремену, грчки министар финансија Јанис Варуфакис у Вашингтону је изјавио да ће његова земља, у чевртак 9. априла, отплатити ММФ-у 450 милиона евра, односно део зајма који је та институција одобрила Атини.

Влада у Атини се нада да ће ускоро добити "зелено светло" за достављену листу реформи, чиме би јој била одблокирана преостала средства из пакета помоћи, како би избегла банкрот и успела да исплати плате и пензије.

Међутим, до постизања договора с кредиторима, Грчка остаје без приступа тим средствима, па у том контексту Ципрасова посета Москви 8. априла изазива бројна питања, спекулације и очекивања.