Трећа дупла круна за краља тениса

06-04-2015 12:00:01 | | / vostok.rs |


У великом финалу Мастерса у Мајамију, Новак савладaо Марија у фантастичној борби у три сета (по сетовима 7:5, 4:6, 6:0 ) и оборио нови рекорд! Овом победом постао је једини тенисер у историји који је три пута заредом у истој години објединио титуле Индијан Велса и Мајамија. То му је пошло за руком 2011, 2014. и 2015. године.

У фантастичном мечу, из велике борбе, каква се увек и очекује кад су ова двојица у питању, Ђоковић је по 19. пут изашао као победник. Сад у финалним борбама води шест према пет прoтив вршњака из Британије.

Већ сам почетак меча донео је велика узбуђења.

Новак је први сервирао aли је, пошто није био баш сигуран у том гему, дозволио Марију брејк лопту. Ипак је добрим сервисима успео да се извуче из неугодне ситуације. У првом гему је чак три поена освојио на мрежи, одличним волејима, што баш и није карактеристично за њега. Следећи гем, на свој сервис, Мари осваја лако, а у трeћем успева да направи брејк, највише захваљујући грешкама противника. Новак у тим тренуцима показује мале знаке нервозе.

После 3:2 за Ђоковића, сервира Енди. У том гему имали смо прилику да гледамо феноменалан тенис, у ком је публика уживала. Аплаузима је био пропраћен сваки поен. Дуге размене удараца, невероватне реакције тенисера. Тај гем је ипак, на жалост навијача из Србије, припао Ендију. Шкот потом наставља у истом ритму и успева да направи нови брејк, без изгубљног поена. Али онда се буди Новак, поново враћа брејк, па лагано узима гем на свој сервис.

У наредном гему, Новак је јако сигуран на свој сервис и то са оне стране на којој је дозвило Ендију два брејка, па лагано осваја гем. У следећем гледамо велику борбу, пошто Мари сервира за опстанак у сету и обојица дају све од себе. У дугим разменама са основне линије и један и други чекају грешку противника. Новак је дошао до изједначења 40:40, али не и до брејк шансе. Одлучивао је тај-брејк. У њему Србин лако долази до вођства од 4:0, а потом и до три сет лопте, после сат и 3 минута. Одмах користи прву, за великих 7:6, односно 1:0 у сетовима.

На почетку другог сета обојица освајају прве гемове на свој сервис, прилично лако. А онда у трећем сетуу, после огромне борбе и мајсторија, три изједначења и 4 брејк лопте, ипак Енди успева да асевима спаси гем и поведе 2:1.

У наставку свако држи свој сервис до 3:3. Са трибна се чује „Ноле, Ноле…“. Публика жели брејк. Мари је на сервису и сервира одлично, док са друге стране Новак као да пролази кроз кризу. Теже се креће, а ударци му нису толико јаки. Али, одмах потом има сјајан сервис гем и изједначава на 4:4, без много уложеног труда, као да чува снагу за завршетак меча. Међутим, ни у наредном гему не успева да направи брејк, а онда ни да под притиском сачува свој сервис, па Шкот осваја тако жељени сет са 4:6. Један-један у сетовима. Одлучиће трећи сет.

Новак као да је решио да више не мучи ни своје тело, ни своју публику. Експлодирао је већ на почетку трећег сета. Одмах је узео брејк Ендију, а затим га и потврдио. Решио је да ту не стане, већ да крене још одлучније ка новом трофеју. Уследила је велика борба у трећем гему и мада му није баш све полазило за руком, није се предавао. Мари је попустио на психолошком плану, његови ударци нису били толико опасни, а Ђоковић не пропушта прилику за нови брејк. Великих 3:0 за нашег тенисера. Следи можда најкраћи сервис гем на Новаков сервис. Без изгубљеног поена долази до 4:0. Ни не помишља ту да стане, већ прави нови брејк у следећем гему, користећи трећу шансу. На семафору је невероватних 5:0 за првог тенисера света.

Чекао се само коначни резултат. Новак је сервирао за трофеј и титулу. Иако се мало опустио у последњем гему и дозволио Марију до дође до „ђуса“, није пропустио да прикаже публици мало егзибиције. Претпоследњи поен био је мало ремек дело — одличан „дропшот“, којим је натерао Ендија на мрежу, за којим је уследио филигрански тачан лоб, што је изазвало велике аплаузе и овације публике. Потом је сервис волеј игром завршио овај тежак и напоран меч и високо подигнутих руку прославио још један сјајан успех.

После 2 сата и 48 минута напорне и исцрпљујуће игре, уследила је додела награда. Британцу је уручен утешни пехар.

Наставићу јако и снажно да радим како бих успевао да побеђујем у оваковим мечевима. Свака част Новаку на победи. Мајами је иначе за мене специјално место. Овде тренирам, радим четири месеца годишње и право ми је задовољство да играм на овом турниру. Био сам сувише уморан да бих у трећем сету пружио више. Жао ми је“, рекао је Мари приликом уручивања пехара.

Новак се надовезао на то:

Честитам Ендију на наступима на овом турниру, био је одличан. Хвала мом тиму, који је са мном пролазио кроз тешке тренутке. Хвала и Борису Бекеру, који се прикључио тиму. Мајами је одлично место, супер град, где човек може да се опусти и забави и ужива. Хвала публици на подршци, спонзорима, сакупљачима лопти и свима онима који овај турнир чине оволико добрим“, закључио је први тенисер света.