Министар спољних послова Русије Сергеј ЛавровНормализација односа Русије и ЕУ пут за решавање проблема у свету

04-04-2015 06:35:58 | | / vostok.rs |


Пуна нормализација међусобних односа Москве и Брисела омогућиће исту такву ефикасну сарадњу, као што је било током преговора о Ирану, и по другим питањима у међународној политици.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров убеђен је да ће нормализација односа Русије и ЕУ омогућити ефикаснију сарадњу у решавању међународних проблема, као што је то већ био случај са иранским нуклеарним програмом.

Говорећи о односима између Русије и ЕУ, истакли смо корисност сарадње у формату 'шесторке' међународних посредника о Ирану. Убеђени смо да ће пуна нормализација односа између Москве и Брисела омогућити исту такву сарадњу и по другим питањима у међународној политици, укључујући Блиски исток и Северну Африку, ситуацију у Сирији, Ираку, Либији, Јемену и у другим правцима“, рекао је министар на прес-конференцији на крају састанка са својим словачким колегом Мирославом Лајчаком.

Лавров је саопштио и да су током данашњих разговора обе стране изразиле жељу да раде на јачању сарадње у трговинско-економској сфери. Руска страна је скренула пажњу на идеју формирања јединственог економског и људског пространства.

У том контексту, ми смо скренули пажњу нашим партнерима на стару идеју почетка рада на формирању јединственог економског и људског пространства од Атлантика до Тихог океана, које би се ослањало на принципе равноправности и недељиве безбедности“, изјавио је он.

Турски посматрачи могу на Крим, али преко Москве

Лавров je негирао информације да Татари на Криму имају проблеме откако се Крим прикључио Русији, а посматрачима које жели да пошаље Турска поручио је да су добродошли, али само ако иду преко Русије, то јест, ако не иду директно на Крим.

Знамо за намеру Турске да пошаље посматраче. Ми смо подржали њихов долазак на Крим. Ако буде таквог интереса, спремни смо. Једина препрека би било то да иду на Крим директно, само преко територије Крима“, казао је Лавров.

Лавров је рекао да онај ко жели да оде на Крим не може да заобиђе Русију. а позвао је такође и словачке новинаре да оду и увере се сами каква је ситуација, а не да пишу из даљине.

Као прво, усвојен је закон о рехабилитацији свих народа који живе на Криму. Такав закон није ни планиран док је Крим био део Украјине. Проглашена је амнестија. Као треће, кримски Татари заступљени су у свим органима власти и имају пуно право да уче децу на свом језику.

Први пут су руски, татарски и украјински — званични језици
“, изјавио је Лавров.

Руски министар не види ни некакве проблеме око рада татарских медија на Криму.

Регистрација медија је законски захтев који мора да се поштује. Ако се поштује, неће бити проблема“, рекао је Лавров.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут