Ноле бољи од Изнера чак и у асовима!

04-04-2015 12:38:04 | | / vostok.rs |


Новак Ђоковић је у одличном мечу савладао Американца Џона Изнера са 2:0 у сетовима. У великом финалу турнира у Мајамију, играће са старим знанцем, ривалом и пријатељем Ендијем Маријем.

Како турнир одмиче Новак игра све боље и боље.

То је показао и у јутрошњем полфиналу, у мечу са незгодним Изнером, који је претходно, за само 71 минут елиминисао одличног Кеија Нишикорија, и ушао у овај меч пун самопоуздања.

Сервис, његово најјаче оружје, непревазиђена препрека за све противнике до сада, служило га је одлично током читавог турнира. Међутим, овога пута са друге стране мреже се налазио тенисер са најбољим ритерном на свету.

Изнер је кренуо силовито од почетка. Иако није било лаких поена за њега, држао је свој сервис, иако му је Новак врло успешно враћао лоптицу. То су били ударци од којих је већина ишла преко 200 км на сат. Улазило се у дуже размене, а Инзнер је често био под притиском.

Са друге стране, сервис је одлично служио и Ђоковића, који није остављао противнику никакве шансе за брејк. Играло се гем за гем до самог краја сета. Прву сет лопту Новак је имао при резултату 6:5, на сервис Изнера. Ипак, високи Американац је успео да се извуче и продужи сет у тај брејк.


Били су то његови последњи трзаји у овом мечу. Новак врло брзо прави мини брејк и долази до вођства од 4:1. То је изгледа, срушило Амерканцу снове о победи, па грешкама омогућава Нолету три везане сет лопте, од којих он прву користи за 1:0 у сетовима.


Уследила је тотална доминација Ђоковића у другом сету. После првобитног вођства од 1:0 у гемовима за Изнера, Ноле преузима иницијативу. У више наврата показује зашто је убедљиво први на АТП листи. Сјајна кретња на основној линији, убитачни форхенди који излуђују већ индиспонираног Американца, бекхенд паралеле које подижу публику на ноге и маме јаке аплаузе америчке публике. Сервис га је служио фанстастично, па први пут има више асова од овог противника.


„Шлаг на торту“ је био поен при резултау 5:1 за Новака. Сјајан сервис Изнера, још бољи ритерн, „улази се у поен“, а онда Новак ноншалантно одиграва форхенд скраћену дијагоналу, малтене испод руке, као на тренингу.


Ерупција одушевљења код публике и френетичан аплауз.

Чека се још само крај меча. Американац добија гем и смањује на 5:2, али већ после следећег мора да честита победу првом тенисеру света.


Овом заиста сјајном мечу, претходило је неколико не баш сјајних игара на почетку турнира, са мало слабије рангираним тенисерима, као и мечеви са Долгополовим и Ферером.


Против одличног Украјинца Новак је био у на ивици понора. Губио је 1:0 у сетовима и заостајао 3 гема у другом сету. A онда је дошао тренутак када је изгледало као да је експлодирао. Од тог тренутка, у Мајамију гледамо правог Новака, решеног да одбрани трофеј, Новака који је много пута раније показао колико је психички јак, који се враћао из немогућих ситуација, па се и сада уздигао као феникс, да би у наставку меча преслишао Долгополова (6:7, 7:5, 6:0), заказавши дуел са Давидом Ферером.


Иако је лоше стартовао, дозволивши противнику неке лаке поене и вођство од 4:1, тргао се на време, и до краја сета преокренуо је резултат на 7:5, и повео у сетовима. У другом сету је виђена велика борба. Фанатични Шпанац се није предавао ни када је деловало да је за њега све изгубљено. У пар наврата је подигао публику на ноге својим пожртвовањем, а Новак није пропустио прилику да му аплаудира кад би направио одличне потезе. На крају је Ферер, ипак, морао да честита бољем у овом мечу, који је завршен 2:0 за Ђоковића (7:5, 7:5).


У финалу, које се игра у недељу, Новака очекује борба са Ендијем Маријем, којег је савладао последњи пут, недавно у Индија Велсу са 2:0 у сетовима.


Љубитеље тениса очекује још један велики меч ове двојице тенисера. Мари је такође у одличној форми. Уз Новака, можда је и најбољи играч на туру у текућој години. Он сам тврди да је подигао ниво игре у односу на претходни турнир. Али, ако Ђоковић буде играо сигурно и без грешака (за цео меч је направио само 8 неизнуђених грешака, од чега 6 у првом) као у синоћњем дуелу, смеши му се нова одбрана титуле.


Досадашњи скор ове двојице тенисера је 18:7 у корист нашег тенисера.


Ово ће Новаку бити 74. финале у каријери, а 32. на турнирима Мастерс серије.