Лавров: Договор са Ираном улива наду

04-04-2015 11:43:14 | | / vostok.rs |


После постизања оквирног споразума са Ираном предстоје конкретне акције, сматра шеф руске дипломатије Сергеј Лавров. Нема ниједног разлога да Техеран споразум не испуни, напомиње шеф Комитета за међународне послове Државне думе Русије Алексеј Пушков.

Постизање оквирног споразума о иранском нуклеарном програму улива наду, а сада предстоји да се кључне компоненте споразума преточе у практичне акције, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

Резултат улива наду, договор је политички оквир који одређује основна решења о најакутнијим проблемима — богаћење уранијума, проблем научно-истраживачких и експериментално-конструкторских активности у сфери нуклеарне енергетике и питања која треба решити са становишта транспарентности осигурања потпуне контроле Међународне агенције за атомску енергију над спровођењем договореног. И као одговор, укидају се санкције против Ирана“, рекао је Лавров новинарима у Бишкеку, престоници Киргистана.

Према речима руског министра, све су то кључне компоненте које тек треба преточити у практичне акције, на чему ће радити експерти који треба да сачине опсежан, исцрпан документ који ће до 30. јуна све разрадити до детаља — и оно што ради Иран, и како ће се конкретно укидати санкције.

У Државној думи не виде разлоге за неиспуњавање споразума

Шеф Комитета за међународне послове Државне думе Русије Алексеј Пушков рекао је да не види разлоге због којих Техеран не би испуњавао услове оквирног споразума са „шесторком“ о иранском нуклеарном програму.

Не видим разлоге због којих Иран не би испуњавао тај споразум, ако је већ пристао на њега. Иранска дипломатија – то је дипломатија упорна и прилично жилава. Они умеју да заузму веома чврсте позиције и да не одустају од њих“, рекао је депутат Пушков за РИА Новости.

У четвртак је шефица дипломатије Европске уније Федерика Могерини изјавила да су Иран и „шесторка“ међународних посредника положили основе будућег свеобухватног плана за решавање иранског нуклеарног проблема.

"Сада су нуклеарне могућности Ирана уназађене, објекти који се баве нуклеарним истраживањем, центри за добијање изотопа за медицину и пољопривреду, мораће да смање обим рада, јер је Иран прихватио да обогаћује уранијум до нивоа од 3,6 одсто", каже за Спутњик Слободан Јанковић из Института за међународну политику и привреду.

„Шесторка“ (САД, Русија, Кина, Француска, Немачка и Велика Британија) и Иран договорили су се да ће две трећине иранских капацитета за обогаћивање уранијума бити заустављено током десет година. Поред тога, Иран се обавезује да све своје програме за обогаћивање уранијума стави под међународну контролу у року од 25 година. „Шесторка“ и Иран намеравају да заврше припрему споразума о нуклераном програму до 30. јуна.

Европска унија ће притом укинути санкције против Ирана уколико постигнути договор буде испуњен.

САД су изјавиле да ће санкције против Ирана ублажавати у зависности од темпа којим ће та земља испуњавати своје обавезе.

Амерички притисак на Русију и подршка Украјини све су већи, све је тежа америчка контрола ситуације на Блиском истоку, која је све хаотичнија, отуд потреба да се спречи ширење иранског утицаја на Блиском истоку, каже за Спутњик Слободан Јанковић, из Института за међународну политику и привреду.